Economie
Meta krijgt miljoenenboete voor onveilig opslaan wachtwoorden

Meta krijgt een boete van 91 miljoen euro van de Ierse datatoezichthouder omdat het bedrijf wachtwoorden van Instagram- en Facebookgebruikers onveilig opsloeg. Volgens de toezichthouder werden de wachtwoorden zonder versleuteling intern bewaard bij het moederbedrijf van de populaire socialemediasites. Daardoor hadden medewerkers de mogelijkheid om ze zonder al te veel moeite in te zien.

ANP

De zaak kwam in april 2019 aan het licht toen de Ierse tak van Meta de toezichthouder informeerde dat het „per ongeluk bepaalde wachtwoorden van gebruikers van sociale media opsloeg” in een makkelijk leesbare vorm. Bij elkaar ging het om 36 miljoen Facebook- en Instagramaccounts met onveilig opgeslagen wachtwoorden.

Dat Meta ondanks de waarschuwing toch een boete krijgt, is mede omdat het bedrijf al in januari 2019 van de zaak op de hoogte was. Volgens de Ierse datatoezichthouder had Meta dit toen direct moeten melden.

Gebruikers van Facebook en Instagram van wie de wachtwoorden leesbaar waren, kregen in 2019 wel een melding daarover. Meta gaf toen al aan dat de problemen waren opgelost. Ook benadrukte het bedrijf daarbij dat niemand de wachtwoorden had ingezien, ook het eigen personeel van Meta niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer