Binnenland
Limburgse politiek zwakt verweer af tegen omstreden bouwstof A2

De Limburgse Provinciale Staten hebben een minder krachtig signaal afgegeven tegen het gebruik van de omstreden circulaire bouwstof Beaumix dan eerder tijdens een commissievergadering. In een aangenomen voorstel van de SP staat dat Beaumix niet gebruikt mag worden bij de verbreding van snelweg A2 in een gebied waar drinkwater wordt gewonnen. Eerder uitten de Staten de wens dat de stof helemaal niet wordt gebruikt.

ANP

Omdat het voorstel minder stevig was dan eerder aangekondigd, stemden VVD en PVV tegen, hoewel alle partijen tegen het gebruik van de circulaire bouwstof zijn. Het voorstel ging nu alleen nog over het waterwingebied, omdat dit onder de provincie valt. Over de rest van de A2 gaan de gemeenten, zei gedeputeerde Marc van Caldenberg (SP, milieu).

Beaumix is een restproduct van afvalverbranding. Het dient als aanvul- en ophoogmateriaal bij de aanleg van wegen en wordt gezien als goedkoop alternatief voor zand en grind. Hoewel het een goedgekeurde bouwstof is, zijn er toch groeiende zorgen. Het materiaal zou zware metalen, plastics, giftige stoffen en restanten van batterijen bevatten.

In het aangenomen voorstel staat ook dat Van Caldenberg in gesprek moet met het Rijk, gemeenten en Rijkswaterstaat om aan te geven dat Beaumix niet moet worden gebruikt. De gedeputeerde meldde dat hij hier al mee is begonnen en dat hij in gesprek blijft, maar dat de uiteindelijke beslissing niet bij de provincie ligt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer