Buitenland
Belgische koning en premier kaarten misbruik aan bij paus

De Belgische koning Filip heeft in zijn toespraak voor paus Franciscus verwezen naar het seksueel misbruik in de kerk. Filip verwees naar maatregelen die de paus genomen heeft „om dat afschuwelijke geweld te bestrijden”.

ANP

„Er werd kinderen een vreselijk leed aangedaan, dat ze voor de rest van hun leven zullen meedragen”, aldus de Belgische koning. „Het heeft zo lang geduurd voor hun noodkreten werden gehoord of erkend.”

De Belgische premier Alexander De Croo is nog een stapje verder gegaan door de kerk met de vinger te wijzen. „De vele gevallen van seksueel misbruik en van gedwongen adopties, hebben het vertrouwen zwaar beschadigd”, aldus de premier bij de ontvangst van de paus. De Croo verwees naar de „rechtvaardige aanpak” die de kerk wenst. „Maar er is nog een lange weg te gaan. We kunnen een doofpot niet aanvaarden. Dit schaadt het waardevolle werk van iedereen.”

Het is dertig jaar geleden dat een paus België bezocht. Paus Franciscus is donderdagavond aangekomen en blijft tot zondag. Het bezoek wordt overschaduwd door de discussie over hoe de Belgische katholieke kerk is omgegaan met seksueel misbruik door geestelijken. Veel slachtoffers lijden nog steeds, bijvoorbeeld omdat ze na een melding van het gebeurde een overeenkomst met de kerk hebben moeten tekenen dat ze in het openbaar niet over het misbruik spreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer