Economie
CNV: inkrimpen veestapel bedreigt baan 30.000 mensen

Als de veestapel moet inkrimpen dreigen zeker 30.000 werknemers in de landbouwsector hun baan te verliezen. Dat meldt het CNV na een analyse. „Werknemers in de landbouw zijn de vergeten groep bij de stikstofplannen van minister Wiersma”, aldus de vakbond, die wil dat er een transitieplan komt.

ANP

Het CNV wil dat er in de plannen van Wiersma geld wordt gereserveerd, „zodat werknemers in de landbouwsector naar ander werk kunnen worden begeleid”. CNV-voorzitter Piet Fortuin noemt het zeer opvallend dat een minister van BBB-huize de medewerkers „negeert”. „De BBB is groot geworden door een vuist te maken voor de landbouw. Maar de minister heeft voor tienduizenden werknemers in de landbouwsector die straks hun baan verliezen, niets geregeld. Onbegrijpelijk.”

Een op de drie getroffen werknemers werkt volgens de vakbond in de primaire landbouwsectoren, zoals de dierhouderij. Twee op de drie werken in gerelateerde sectoren, zoals de agrarische dienstverlening, distributie, slachterijen en de veevoerindustrie.

Volgens Fortuin gaat het om mensen die niet meteen zicht hebben op een nieuwe, passende baan. „Zij werken in dunbevolkte regio’s waar weinig perspectief is op nieuw werk. Een verhuizing naar de Randstad is ingrijpend en bovendien vaak onbetaalbaar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer