live
BuitenlandLiveblog Midden-Oosten
Hezbollah beschiet Tiberias • Schoof dringt bij Netanyahu aan op wapenstilstand

De spanning in het Midden-Oosten loopt op. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.

Onlineredactie

Advertentie

Hulporganisaties: Vooral dekens en hygiënekits nodig in Libanon
ANP

In Libanon zijn voornamelijk basisvoorzieningen als matrassen, dekens, voedsel en hygiëneproducten nodig. Ook is er behoefte aan psychologische steun voor de ontheemden en mensen die te maken hebben met het aanhoudende geweld. Dat zeggen verschillende hulporganisaties die in het land noodhulp bieden. Zij waren vaak al actief in het land en hebben de hulp recent opgeschaald.

CARE Nederland heeft de afgelopen dagen honderden hygiënekits en warme maaltijden uitgedeeld aan ontheemde gezinnen in Beiroet. De hulporganisatie zorgt ook voor toegang tot drinkwater en helpt bij het opzetten van schuilplekken in en rond de hoofdstad nu honderdduizenden mensen door de zware Israëlische luchtaanvallen op de vlucht zijn geslagen. Extra aandacht is er daarbij voor vrouwen en meisjes, zegt directeur Reintje van Haeringen. „In de chaos is het voor hen veel gevaarlijker om alleen op straat te verblijven. Wij helpen ze en zorgen voor veilige opvangplekken.”

De grootste zorg bij de hulpverleners ter plaatse is de angst dat de bombardementen doorgaan, zegt Van Haeringen. „Als de situatie nog verder verslechtert, wordt het voor hulpverleners ter plekke steeds moeilijker om mensen te bereiken.”

Ook Dorcas verleent noodhulp, door onder meerr slaapspullen, voedsel en hygiënematerialen uit te delen aan ontheemden die in opvangcentra zitten. De christelijke hulporganisatie biedt ook een luisterend oor en psychosociale zorg. „Veel mensen hebben te maken met gevoelens van angst, onveiligheid en onzekerheid.”

ANP-509483969 1.jpg
Reddingswerkers in actie. beeld AFP, Rabih Daher
Hezbollah meldt beschieting Tiberias in noordoosten Israël
ANP

De Libanese beweging Hezbollah claimt dat ze de Israëlische stad Tiberias aan het gelijknamige meer heeft beschoten met raketten. Dit is volgens de beweging een van de reacties op „de wrede aanvallen van Israël op Libanese burgers en plaatsen”.

Volgens Israëlische bronnen is de plaats, die ongeveer 35 kilometer van de Libanese grens ligt, inderdaad doelwit geweest van een serie raketbeschietingen. Een man is er lichtgewond geraakt, aldus plaatselijke media. Dat was door scherven van een vermoedelijk neergehaald projectiel.

Schoof dringt ook aan bij Netanyahu op wapenstilstand
ANP

In zijn gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft minister-president Dick Schoof aangedrongen op een wapenstilstand met Hezbollah in Libanon om verdere escalatie te voorkomen. Ze ontmoetten elkaar in de marge van de VN-top. Netanyahu wil wel verder praten, maar een staakt-het-vuren ziet hij niet zitten, zei Schoof vrijdag voor aanvang van de ministerraad.

„Het zit redelijk dicht”, aldus Schoof kort na terugkeer uit New York. Maar de gesprekken gaan door en daar staat Netanyahu volgens hem ook voor open.

ANP-507645600.jpg
Dde Israëlische premier Benjamin Netanyahu. beeld EPA
Israël: Tien raketten uit Libanon afgevuurd op Haifa
ANP

De Israëlische krijgsmacht meldt dat tien raketten uit Libanon zijn afgevuurd op Haifa, bericht nieuwssite Times of Israel. Er zijn nog geen meldingen van gewonden in de noordelijke havenstad.

Volgens het leger konden sommige raketten uit de lucht worden geschoten en kwam de rest neer in open gebied. Lokale media melden wel dat er brokstukken zijn neergekomen in de stad, waar het luchtalarm afging.

Richard Donk bezocht de plek waar twee vrienden vorig jaar vermoord zijn
Onlineredactie

Enerzijds is redacteur Richard Donk in Israël om verslag te doen voor het Reformatorisch Dagblad, anderzijds raakt de oorlog hem ook persoonlijk.

„Iedere keer als ik Israël bezoek, word ik geconfronteerd met de gevolgen van de aanslag op 7 oktober vorig jaar. Die aanslag, de aanleiding tot de huidige oorlog, wordt helaas snel vergeten in de berichtgeving. Ik hoop een eerlijk verhaal te brengen.”

Israël haalt raket uit Jemen uit de lucht
ANP

De Israëlische strijdkrachten (IDF) hebben een raket onderschept die vanuit Jemen zou zijn afgevuurd. Op verschillende plekken in het midden van Israël ging het luchtalarm af als gevolg van de raketbeschieting, meldde de IDF. Volgens de krijgsmacht is de raket succesvol uit de lucht gehaald en waren er daardoor ook explosies te horen.

In Jemen hebben Houthi-rebellen steun toegezegd aan de Palestijnse Hamas en Libanese Hezbollah in hun strijd met Israël. Ook de Houthi’s hebben net als Hamas en Hezbollah nauwe banden met Iran. Hun leider heeft vaker dreigende taal geuit en zei donderdag „niet te zullen aarzelen om Libanon en Hezbollah te helpen”.

Israël: Ongeveer 220 Hezbollah-doelen getroffen
ANP

De Israëlische krijgsmacht (IDF) meldt dat het de afgelopen 24 uur ongeveer 220 doelen van Hezbollah in Libanon heeft getroffen. De luchtmacht zou aanvallen hebben uitgevoerd op onder meer Hezbollahstrijders, wapenopslagplaatsen en systemen waarmee projectielen op Israël worden afgevuurd.

De IDF „blijft opereren om de terroristische capaciteiten en infrastructuur van Hezbollah te verminderen en te ontmantelen”. Israël is deze week bezig met massale luchtaanvallen op Libanon. Door de bombardementen van de afgelopen 24 uur zijn veertig doden en tachtig gewonden gevallen, aldus het Libanese ministerie van Volksgezondheid.

Schoof pleit in rede tot VN voor tijdelijk bestand in Libanon
ANP

In zijn eerste toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft premier Dick Schoof gepleit voor een tijdelijk staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah in Libanon. „Een grote regionale oorlog moet tegen elke prijs worden voorkomen”, zei hij.

De Verenigde Staten en Frankrijk hebben een tijdelijk bestand van 21 dagen voorgesteld, maar tot dusver is het voorstel door Israël afgewezen. Het land bereidt zich inmiddels voor op een grondoffensief in Libanon om raketaanvallen van Hezbollah te stoppen. „Geef diplomatie een kans”, pleitte Schoof.

Ook in het Palestijns-Israëlisch conflict is volgens hem nu moed nodig. Op de lange termijn zal de strijd in Gaza geen winnaar kennen. Hij herhaalde de Nederlandse oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren, vrijlating van de Israëlische gijzelaars en grootschalige hulp voor de inwoners van Gaza.

„Ik weet dat het makkelijk klinkt. En ik weet dat het simpelweg willen van iets niet hetzelfde is als het laten gebeuren. Maar zoals Nelson Mandela zei: ‘het lijkt altijd onmogelijk tot het is gedaan’”, aldus de premier.

ANP-509434317.jpg
Premier Dick Schoof met secretaris generaal van de VN Antonio Guterres. beeld EPA, Stephani Spindel
Welkom in dit liveblog
Onlineredactie

In dit liveblog houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Lees het blog van donderdag hier terug.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer