Buitenland
Tweede executie met stikstof, Amerikaan beefde en hapte naar adem

De Amerikaanse staat Alabama heeft voor de tweede keer een terdoodveroordeelde geëxecuteerd door middel van stikstof. Volgens de staat gaat het om „de meest pijnloze” executiemethode. Maar tijdens de executie schudde en beefde de 59-jarige Alan Miller ongeveer twee minuten, gevolgd door zo’n 6 minuten waarbij Miller in periodes naar adem hapte, zag een aanwezige verslaggever van persbureau Associated Press.

ANP

Miller kreeg de doodstraf voor het doodschieten van drie mannen, onder wie twee oud-collega’s. Hij werd daarvoor in 1999 veroordeeld. Commissaris John Hamm van het gevangeniswezen zei na afloop dat alles goed was gegaan. Hij bevestigde de twee minuten van schudden, maar daar werd van tevoren rekening mee gehouden omdat stuiptrekkingen kunnen plaatsvinden als zuurstof uit het lichaam verdwijnt.

De Verenigde Naties hebben de methode omschreven als marteling, omdat er zeer pijnlijke complicaties bij kunnen optreden. Alabama zette stikstof in januari voor het eerst in als executiemiddel, nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof geoordeeld had dat het gebruikt mag worden. De terdoodveroordeelde krijgt een masker op waardoor hij vergast wordt met stikstof. Binnen een paar seconden zou de terdoodveroordeelde bewusteloos moeten raken.

Maar volgens getuigen gebeurde dat de eerste keer ook al niet. De verdachte kreeg stuiptrekkingen en het zou zeker een paar minuten geduurd hebben voordat hij het bewustzijn verloor. De officier van justitie verklaarde echter dat de executie er een „uit het boekje” was.

Miller wilde na die eerste executie zekerheden dat bij hem alles goed zou gaan en klaagde daarom de staat Alabama aan. Het is niet duidelijk of de methode uiteindelijk is aangepast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer