Binnenland
Honderden mensen liepen White Ribbon Mile in Oosterbeek

De White Ribbon Mile in Oosterbeek is dit jaar door honderden wandelaars afgelegd. De korte wandeling ter herdenking van de terugtrekking van de geallieerden na de mislukte Slag om Arnhem kon sinds 9 september gelopen worden. Woensdagavond werden de Airborne-herdenkingen, waar de wandeling onderdeel van was, in de gemeente Renkum afgesloten met een stille tocht langs de route.

ANP

Elk jaar kan vanaf de maandag na de grote internationale Airborne-wandeltocht in Oosterbeek de White Ribbon Mile worden gelopen. Bij de eerste wandeling worden de witte linten gespannen, deze markeren de vluchtroute van de ruim 2300 geallieerden die de Slag om Arnhem overleefden. In 1944 waren de linten van parachutezijde gemaakt. De White Ribbon Mile werd woensdag afgesloten met een wandeling door het donker, om zo het best te kunnen ervaren hoe het toentertijd was voor de geallieerden. Aan de afsluitende stille tocht deden zo’n tweehonderd mensen mee.

In zo’n twee weken tijd liepen honderden mensen de route, vertelt een woordvoerster van stichting White Ribbon Mile. Onder hen waren 240 basisschoolleerlingen. Zij liepen geblinddoekt langs de linten en werden aan het einde van de route opgewacht door een overlevende van de Tweede Wereldoorlog, aan wie ze vervolgens al hun vragen mochten stellen. De woordvoerster merkte dat er dit jaar „meer belangstelling” was voor de tocht. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond, waar de Slag om Arnhem deel van uitmaakte.

Hoewel de White Ribbon Mile nu weer teneinde is, kan sinds dit jaar permanent een verkorte route worden gelopen aan de hand van een audiotour. Deze loopt van Park Hartenstein tot aan de Oude Kerk in Oosterbeek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer