Binnenland
Jansen weigert persoonlijke afstand van ‘minder-Marokkanen’

Staatssecretaris Chris Jansen (PVV, Infrastructuur) neemt nog steeds niet persoonlijk afstand van de uitspraak over ‘minder Marokkanen’ van zijn partijleider Geert Wilders. Jansen bevestigde maandag in het programma Goedemorgen Nederland dat hij die uitspraak nog steeds goedkeurt. Inmiddels heeft Jansen vanuit zijn rol als staatssecretaris er afstand van genomen, maar tegenover het ANP bestrijdt hij niet dat dit nog steeds zijn persoonlijke opvattingen zijn.

ANP
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Wilders werd voor de uitspraak veroordeeld wegens groepsbelediging. De hoogste rechter bevestigde die veroordeling nog in 2021. Volgens de Hoge Raad mogen ook politici niet aanzetten tot onverdraagzaamheid tegenover bevolkingsgroepen.

Jansen vindt zijn persoonlijke opvattingen over de kwestie „niet relevant”, ook niet als die ingaan tegen kabinetsbeleid. Hij herhaalt meermaals dat hij er afstand van heeft genomen als staatssecretaris. In beantwoording op Kamervragen over de kwestie eerder deze week erkende premier Dick Schoof dat dit onderscheid voor het kabinet niet bestaat.

Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA wil verdere opheldering van de staatssecretaris. Hij vindt niet dat Jansen „boven de markt kan laten hangen dat hij die ‘minder-minder’ uitspraak oké vindt”, zei hij woensdagavond in het programma Bar Laat. De Hoop wil dat Jansen dinsdag in een debat met Schoof „onomwonden” afstand neemt van de uitspraak. Anders denkt De Hoop „dat er niks anders op zit dan dat wij een motie van wantrouwen indienen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer