Kerk & religie25-jarig jubileum

Luisterend naar Radio 1 proeft ds. A.A. Egas iets van de tijdgeest

Het zijn lange ritten die ds. A.A. Egas maakt van Damwâld naar vergaderingen in het midden des lands. Onderweg luistert hij naar preken van collegapredikanten. „Leerzaam”, noemt hij dat. Maar hij luistert ook naar Radio 1, om op de hoogte te zijn van wat er om hem heen gebeurt.

Gertrude de Wildt-Brouwer
12 June 2024 19:44Gewijzigd op 13 June 2024 08:31
Het echtpaar Egas voor de christelijke gereformeerde kerk in Damwâld. beeld Hoge Noorden, Jacob van Essen
Het echtpaar Egas voor de christelijke gereformeerde kerk in Damwâld. beeld Hoge Noorden, Jacob van Essen

De predikant vindt het belangrijk om zo „iets te proeven van de tijdgeest”. „Onze jongeren lezen steeds minder. Ze worden bijna 24 uur per dag geïndoctrineerd door het moderne leven. Ik ben bewogen met hen, ze krijgen het zo heftig mee. Maar sterker dan dat geweld is de Heere. Het maakt me blij om jongeren te spreken die zien dat deze wereld voorbijgaat. Die de noodzaak van een Zaligmaker, ja de Zaligmaker Zelf leren kennen.”

Het tekent ds. Egas, die op 12 juni 25 jaar dienaar van het Goddelijk Woord was. Voordat hij predikant werd, was hij docent op het Driestar College. De band met het onderwijs en met jongeren is gebleven. „Deze week ben ik cursusleider bij de toerustingsdagen van het Hoornbeeck College en het Van Lodenstein College. Daar ga ik met aankomende docenten in op vragen die elke leraar zich moet stellen. Wie ben ik ten opzichte van de Heere? Wie ben ik ten opzichte van mijn leerlingen? Ik help docenten graag op weg.”

Slijk

Anton Egas werd in 1957 geboren in Werkendam. Het gezin waarin hij opgroeide, behoorde tot de Oud Gereformeerde Gemeenten. Toen hij met Jannie Groeneveld trouwde, werd het echtpaar lid van de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Ds. Egas waardeert het besef van de heiligheid van de Heere en de oefening in de verborgen omgang met de Heere die er waren in de kerk van zijn ouders. „In de Christelijke Gereformeerde Kerken heb ik meer geleerd over het geloof in Christus, het aanbod van genade, de heilige doop waarin God Zijn beloften verzegelt. Maar als je vraagt: Ben je nou christelijk gereformeerd of oud gereformeerd? Dan zeg ik: Ik ben door genade lid van die ene Kerk waar Christus het hoofd van is. Ik heb niks met kerkverbanden.”

„Ik heb niks met kerkverbanden” - Ds. A.A. Egas, christelijk gereformeerd predikant

In 1999 werd Egas predikant op Urk. „Over Gods verdraagzaamheid richting mij in die 25 jaar ben ik alleen maar verwonderd. Ik ben altijd uit op eigen eer, mensen behagen. Jezus genas een blinde door slijk op zijn ogen te smeren, geen schoon water. Dat vind ik zo’n goed beeld van hoe Hij mij gebruikt: als slijk aan Zijn vingers.”

Wereldwijd

Ds. Egas heeft zich ingezet voor verschillende zendingsorganisaties en scholen, juist ook om interkerkelijk actief te zijn. Toch gaat ook zijn eigen kerkverband hem aan het hart. Onlangs richtte hij het Christelijk Gereformeerd Beraad op, om met andere bezwaarde predikanten een appel te doen op het kerkverband van de CGK.

Maar hij wil niet te lang stilstaan bij de problemen binnen de CGK. „Zullen we het hebben over de wereldwijde kerk? Ik ben vorig najaar nog in Thailand en China geweest, namens de stichting Bonisa. Bij een eerder bezoek heb ik het Woord bediend aan zo’n zestig Chinezen in een kerkje hoog in het Himalayagebergte. Ik was in de binnenlanden van Afrika, waar mensen nog in grashutten wonen. Wat zijn er nog veel mensen te bereiken, wat een armoede is er nog te lenigen.”

Ereplaats

In de week na de Europese verkiezingen is ds. Egas als hoofdbestuurslid van de SGP echter ook dankbaar gestemd. „De SGP ligt zo verankerd in onze gezindte. En nu die uitslag. Ik ben verwonderd over de trouw waarmee mensen voor onze partij kiezen, hun inzet in de campagne.”

In het hoofdbestuur van de staatkundig gereformeerden hebben meerdere predikanten zitting. Het is niet zo dat ze een specifieke politieke portefeuille hebben. „Het is meer dat we de partij ondersteunen in het nadenken over de identiteit.” Voor ds. Egas is de plaats van de vrouw een belangrijk thema. „Zolang dit zo in het beginselprogramma van onze partij staat, moeten we ons beijveren om dit standpunt begrijpelijk te maken voor iedereen.”

De predikant denkt dat het vrouwenstandpunt van de SGP te vaak is uitgelegd als een hang naar traditie of zelfs als discriminatie. „Dat is onterecht. De vrouw krijgt juist een ereplaats! Bij de afspraak met de fotograaf voor dit interview heb ik gezegd: Ik wil met mijn vrouw op de foto. Als ik haar niet van de Heere had gekregen, had ik dit werk niet kunnen doen. Ik heb zo veel aan haar te danken: steun, kritiek, meeleven, gebed.”

„Als ik vrouw was, koos ik een SGP-man, die met alle gebrek op Christus mag lijken” - Ds. A.A. Egas, christelijk gereformeerd predikant

Ds. Egas is er dan ook van overtuigd dat vrouwen nergens beter af zijn dan binnen een huwelijk met een SGP’er. „Mannen mogen het beeld van Christus naar hun vrouw uitdragen. Als ik vrouw was, koos ik een SGP-man, die met alle gebrek op Christus mag lijken. Waar ben je als vrouw veiliger dan bij Hem? Dat we als SGP ons vrouwenstandpunt hoog houden, is omdat we het niet beter weten dan de Heere.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer