Hoe erg is het als protestanten gebruiken van rooms-katholieken overnemen?
Vasten, het halen van een askruisje, het geven aan goede doelen. Van oudsher zijn het tradities uit de rooms-katholieke veertigdagentijd. Maar ook onder protestanten zijn deze gebruiken steeds populairder. Hoe erg is het als protestanten gebruiken van rooms-katholieken overnemen? Hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad Anton de Wit en theoloog en predikant Alfred Teeuw gaan er in deze podcast over in gesprek.
Beide gasten voeren de discussie aan de hand van een drietal stellingen. Zo komt onder meer de vraag ter tafel of elke christen eigenlijk zou moeten vasten. „Het moet niet", zegt Anton de Wit. „Maar een christen moet het zichzelf wel gunnen." Zelf vast hij jaarlijks in de veertig dagen voor Pasen, een periode waarin hij minder goede gewoontes probeert af te leren en waarin hij meer tijd vrijmaakt voor gebed.
Alfred Teeuw, die in het verleden een boekje schreef over vasten, waarschuwt voor „verdienstelijk vasten". Dat is vasten waarmee je een beter mens wordt. De Wit erkent dat dit een risico kan zijn. Maar, zo zegt hij, ook gebruiken uit de protestantse traditie kunnen een doel op zich worden.
In de aflevering gaat het ook over minder bekende gebruiken, zoals het halen van een askruisje. Kun je daar als protestant aan meedoen? Teeuw: „Belangrijk is of je een gebruik kunt herleiden als een Bijbels gebruik. Een askruisje krijgt een lading waar ik persoonlijk niks mee heb."
Ook het carnaval komt ter sprake. Hoe geloofwaardig is het vasten als je daarvoor zo de bloemetjes buiten hebt gezet? Volgens De Wit hoort carnaval bij het ritme naar Pasen toe. „Het is nodig om de vasten goed te beginnen. Ik zou zeggen: het is het begin van de vasten. Carnaval zie ik als een manier om jezelf niet zo serieus te nemen."
Beluister de podcast hier: