Spindoctor gelooft in overwinning BBB
In de peilingen is het kwakkelen voor de BoerBurgerBeweging (BBB). Is de partij op haar retour? Campagneleider Henk Vermeer (56) gelooft nog steeds in een overwinning voor zijn partij op 22 november. „We worden grandioos onderschat.”
Na de klinkende overwinning van BBB bij de Statenverkiezingen in maart kreeg de partij voor de Tweede Kamerverkiezingen nog zo’n 36 virtuele zetels toebedeeld. Maar met nog een kleine twee weken te gaan voor de verkiezingsdatum van 22 november zijn dat er inmiddels nog maar negen. Met de deelname van Omtzigts partij NSC heeft BBB te dealen met een serieuze kaper op de kust.
Vanachter de keukentafel in zijn rijtjeshuis in Harderwijk omschrijft BBB-medeoprichter en -partijstrateeg Henk Vermeer de campagne in één woord: „Hectisch.” Intussen dwaalt zijn blik af naar een foto van zijn vijf kinderen in de vensterbank. Ze stemmen geen BBB, zegt Vermeer. „Hoewel, misschien de oudste.”
De deelname van NSC lijkt voor BBB nadelig uit te pakken. Is de partij over haar hoogtepunt heen?
„Daar geloof ik niet zo in. We zijn echt een andere partij dan NSC. Ik zeg maar zo: Kies je voor de gezellige buurvrouw die de mens centraal stelt of voor de mannen in donkerblauwe pakken met ingewikkelde taal over bestuurscultuur? Iemand die nog zit te dubben op wie hij moet stemmen, zou zichzelf die vraag moeten stellen.”
Op 22 november de grootste worden kan voor BBB nog steeds?
„Ja. Het politieke speelveld is ten opzichte van begin dit jaar natuurlijk enorm veranderd, maar het kan nog. Twee weken voor de Provinciale Statenverkiezingen werden we gepeild op zestien Kamerzetels, maar de echte piek moest toen nog komen. Op de verkiezingsavond bleken we namelijk overal de grootste te zijn. Waarom kan dat niet weer zo gaan?
Ik geloof dat we in de peilingen ontzettend worden onderschat. Er is gewoon een enorme groep mensen –noem ze de onderstroom of afgehaakt Nederland– die niet goed worden vertegenwoordigd in de peilingen en in de media. Bovendien, de campagne is pas net begonnen en een groot deel van de kiezers lijkt nog te twijfelen.”
Toch lijkt winnen niet meer het doel van BBB? Uw premierskandidaat Mona Keijzer zei in Trouw dat winnen niet het doel is van deze campagne. Hoe denkt u daar over?
„Ik zou toch een beroerde campagneleider zijn als winnen niet het doel zou zijn? Natuurlijk wil ik dat, maar de wereld vergaat niet als dat niet gebeurt. Daar moeten we ook eerlijk in zijn.”
Dat het zijn partij de laatste twee weken niet van een leien dakje zal gaan, daar heeft Vermeer al enigszins op voorgesorteerd. BBB ligt al een paar weken onder een financieel vergrootglas.
Dat begon medio september in de Tweede Kamer, toen BBB-leider Van der Plas een verhoging van het minimumloon voorstelde zonder daarvoor een duidelijke financiële dekking te geven. Daar werd vervolgens spottend en honend op gereageerd. Vanuit de Kamerbankjes steeg zelfs een daverend gelach op toen Van der Plas uitlegde waarom BBB het verkiezingsprogramma niet liet doorrekenen. Dan zou het CPB, de rekenmeester in kwestie, gaan uitrekenen „wat het allemaal kost”, lichtte ze toe.
De Telegraaf strooide nog eens extra zout in de wonden met de editie van zaterdag 28 oktober. De krant schetste hoe Caroline van der Plas de hulp inriep van haar rechterhand Vermeer om antwoord te geven op de vraag hoe er op de zorgkosten kan worden bespaard door de administratieve lastendruk terug te dringen. „Henk, google even op administratieve lasten, zorg, 22 miljard ofzo”, tekenden twee verslaggevers van het ochtendblad op.
Is de financiële paragraaf de achilleshiel van BBB?
„Dat is een beetje het frame dat veel media nu op ons leggen. Alsof we er op financieel gebied een grote puinhoop van maken. Wij doen niet mee aan de doorrekeningen van het CPB omdat die club niet kijkt naar wat plannen op de lange termijn gaan opleveren.
Om die reden schaart het CPB al onze plannen onder de noemer kosten, terwijl wij ze juist als investeringen zien. Aan de hand van een eigen berekening, waar we binnenkort mee naar buiten zullen treden, gaan we dat ook aantonen.
Ik kan u overigens verzekeren dat er de komende twee weken nog veel meer geschreven zal worden over de zogenaamd slecht onderbouwde plannen van onze partij. Bang ben ik daar niet voor, maar het gaat wel gebeuren. In Den Haag zien mensen ons nu eenmaal graag als outcast.”
Op de BBB-kandidatenlijst bezet u de vierde plek. Bent u eventueel beschikbaar voor een post in een nieuw kabinet, mocht BBB daar deel van uitmaken?
„Mijn ambitie is echt om volksvertegenwoordiger te worden voor BBB. Met de vraag of ik minister wil worden, ben ik totaal niet bezig. Maar: als het moet, dan moet het.”