Generaal presenteert zich als nieuwe leider Niger na coup
De Nigerese generaal Abdourahamane Tiani verscheen vrijdag op de staatstelevisie om zichzelf te presenteren als de nieuwe leider van het West-Afrikaanse land.
Sinds woensdag wordt de democratisch verkozen president Mohamed Bazoum vastgehouden door Nigerese militairen die een staatsgreep pleegden.Tiani werpt zich op als president van een raad die moet toezien op de veiligheid van Niger. Volgens Tiani was de staatsgreep nodig vanwege de „verslechterende veiligheidssituatie” in het land. De veiligheidstroepen strijden tegen interne militante groeperingen, inclusief jihadisten.
Ecowas, een samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen waar Niger deel van uitmaakt, zei vrijdag in Nigeria noodoverleg te houden over de crisis in Niger. Ecowas en andere internationale instanties hebben de coup veroordeeld en roepen de Nigerese strijdkrachten op Bazoum vrij te laten. Ook de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben zich tegen de staatsgreep en voor het herstel van president Bazoum uitgesproken.
Bazoum laat af en toe nog van zich horen via sociale media. Hij roept medestanders op zich tegen de coup te verzetten. De voorzitter van de Rusland-Afrika-top die donderdag en vrijdag in Sint-Petersburg plaatsvond, zegt Bazoum te hebben gesproken en dat hij in een goede stemming verkeert.
De Verenigde Naties hebben de humanitaire werkzaamheden in Niger voorlopig stopgezet vanwege de onzekere toestand in het West-Afrikaanse land. Volgens de VN hebben zeker 4,3 miljoen mensen in het land van ruim 25 miljoen inwoners noodhulp nodig.
Honderden voorstanders van de coup gingen sinds woensdag de straat op om hun steun voor de staatsgreep te uiten. Sommigen riepen anti-Franse en pro-Russische leuzen en hadden Russische vlaggen bij zich. Een aantal mensen plunderde het kantoor van Bazoums partij.
EU-hulp
De Europese Unie dreigt de financiële hulp aan Niger stop te zetten vanwege de staatsgreep. „Elke verstoring van de grondwettelijke orde zal gevolgen hebben voor de samenwerking tussen de EU en Niger, de onmiddellijke opschorting van alle begrotingshulp inbegrepen”, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell vrijdag.
Hij veroordeelt de coup „met de grootste kracht” en spreekt van „een ernstige aanval op de stabiliteit en democratie”.