Oproep stichting Q-uestion: Q-koorts uit de doofpot
De stichting Q-uestion en 1500 chronisch zieken hebben dinsdag een paginagrote advertentie geplaatst in De Telegraaf om „aandacht en rechtvaardigheid” te vragen voor slachtoffers van Q-koorts. Hun oproep ‘Q-koorts uit de doofpot’ voor „erkenning en een stevige aanpak” is gericht aan ministers, de Tweede Kamer, wetenschappers, verzekeraars, huisartsen en specialisten en komt op de dag van de Q-koortspatiënten.
Ze wijzen er op dat er in 2007 een epidemie uitbrak en mensen ernstig ziek werden via besmette melkgeiten en -schapen. „Ondanks alle alarmbellen voor de risico’s van toen greep de Rijksoverheid niet op tijd in. Nabestaanden en chronisch zieken kregen achteraf (2019) een schamele tegemoetkoming. Daarmee werd de zaak als afgesloten beschouwd en zou Q-koorts onder controle zijn”, staat in de oproep.
Maar slachtoffers hebben nog altijd te maken met de gevolgen van die uitbraak. „Deze groep wordt niet serieus genomen, voelt zich vaak vernederd, is financieel afgezakt en bovenal teleurgesteld in de overheid.” Ook vinden ze het wrang dat de geitensector sinds die tijd meer dan verdubbeld is, een groei die ze toeschrijven aan de financiële steun die de sector kreeg van de regering. „De economische belangen kregen voortdurend de voorkeur boven de volksgezondheid en de schade voor de zieken.”
Ze pleiten voor gedegen medisch onderzoek naar post Q-koorts, behandeling in het bijzonder voor kinderen en ernstig zieken en erkenning van de gevolgen van de ziekte bij instanties, zorgverzekeraars, UWV en Wmo. Ook willen ze een financiële vergoeding voor geleden schade en directe hulp in urgente situaties en hulp op emotioneel vlak. „Er is geen passende medische zorg en er wordt geen biomedisch onderzoek gedaan. Het ontbreekt aan goede diagnostiek en instanties nemen Q-koorts nog altijd niet serieus.”
Ook zien ze overeenkomsten met long covid. „Het zijn beide post-infectieuze aandoeningen”, zo is te lezen in het pamflet.