Buitenlandverkiezingen turkije

Turkije mag 28 mei weer naar de stembus

Turkije mag 28 mei opnieuw naar de stembus. Nadat bijna alle stemmen zijn geteld blijkt dat zondag geen van de Turkse presidentskandidaten meer dan 50 procent van de stemmen in de wacht heeft gesleept.

15 May 2023 10:48Gewijzigd op 15 May 2023 10:55
Aanhangers van president Erdogan hebben zich maandagmorgen verzameld voor het partijhoofdkwartier in Ankara. beeld AFP, Adem Altan
Aanhangers van president Erdogan hebben zich maandagmorgen verzameld voor het partijhoofdkwartier in Ankara. beeld AFP, Adem Altan

Op basis van de voorlopige resultaten heeft zittend president Recep Tayyip Erdogan ruim 49 procent van de stemmen gehaald. Oppositiekandidaat Kemal Kilicdaroglu komt niet verder dan 45 procent. De onafhankelijke nationalistische presidentskandidaat Sinan Ogan blijft steken op ruim 5 procent.

De tweede en allesbeslissende ronde gaat tussen de twee kandidaten met de hoogste score. Dat wordt dus een wedstrijd tussen Erdogan en Kilicadroglu. Door zijn goede resultaten maakt Erdogan grote kans over twee weken die wedren te gaan winnen.

Vooralsnog heeft Erdogan vriend en vijand verrast. Onder hem heeft Turkije een torenhoge inflatie opgebouwd en kan de kleine man niet meer rondkomen. In de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen stond Kilicdaroglu dan ook steevast op 50 procent van de stemmen of meer. Toch scoorde Erdogan uitzonderlijk hoog en deelde zo zijn tegenstander een stevige tik uit.

Erdogans goede score kan te maken hebben met een aantal recente maatregelen om de kiezer te paaien. Denk aan verhoging van het minimumloon, de pensioenen en de ambtenarensalarissen. Daarnaast kwam er korting op de gasrekening.

Turkije was wekenlang in de ban van de verkiezingen. Doordat zes oppositiepartijen zich hadden verenigd leek een nederlaag voor Erdogan aanstaande. Dat zou bijzonder zijn, want de man die als president zijn macht sterk heeft uitgebreid, heeft twintig jaar lang geen stembusgang verloren. De opkomst lag als gevolg van de verhitte campagnestrijd boven de 86 procent. Een uitzonderlijke score.

Parlement

Bijzondere aandacht ging zondag uit naar de verkiezingen in Hatay, het gebied dat begin februari door een zware aardbeving is getroffen. Turken die naar elders waren verhuisd, moesten naar hun woonplaats terugkeren om een stem te kunnen uitbrengen. Sommige mensen waren twintig uur onderweg en moesten daarna nog lange tijd in de rij staan bij de provisorische stemlokalen.

Zaterdag sloten Erdogan en Kilicdaroglu hun campagne symbolisch af. De zittende president, die de islam op de voorgrond heeft geplaatst, trad zaterdag tijdens het avondgebed op als voorbidder in de Hagia Sophia in Istanbul. Erdogan had eerder van het museum weer een moskee gemaakt. Oorspronkelijk is het gebouw overigens een Byzantijnse kerk. Kilicdaroglu bracht op zijn beurt een bezoek aan het mausoleum van Atatürk in Ankara. Atatürk is de grondlegger van het moderne, seculiere Turkije.

Erdogans AKP behoudt overigens de meerderheid in het parlement. Dat betekent dat als Kilicdaroglu alsnog over twee weken weet te winnen, hij te maken krijgt met een hem vijandig gezind parlement. Erdogan zei maandag al dat het voor de stabiliteit van het land beter is op hem te stemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer