BuitenlandDroogte

Grote delen Zuid-Europa kampen met extreme droogte

In grote delen van Zuid-Europa is droogte al in mei een groot probleem. Onderzoekers verwachten intussen veel frequentere hitteperiodes, ook in België en Nederland.

Redactie buitenland
11 May 2023 11:12Gewijzigd op 11 May 2023 12:48
De bedding van de rivier Agly bij Rivesaltes, in het zuidwesten van Frankrijk. beeld AFP, Raymond Roig
De bedding van de rivier Agly bij Rivesaltes, in het zuidwesten van Frankrijk. beeld AFP, Raymond Roig

Het uiterste zuiden van Frankrijk kampt al jaren met te beperkte regenval. De droogte van dit jaar bracht de autoriteiten van het aan Spanje grenzende departement Pyrénées-Orientales ertoe om nu al strenge maatregelen te nemen om watertekort te voorkomen. Zo ging de verkoop van zwembadjes vorige week in de ban. Ook de auto wassen met kraanwater is inmiddels taboe.

Wereldwijd vormt extreem meer een steeds groter probleem. Wetenschappers wezen er in een artikel in Nature van 25 april op dat hittegolven veel frequenter zullen gaan voorkomen en tot duizenden doden kunnen leiden. In een derde van de onderzochte gebieden was de maximumtemperatuur ongebruikelijk hoog.

Gevaar zien de onderzoekers voornamelijk voor regio’s als Afghanistan en delen van Midden-Amerika. De klimaatverandering daar gaat gepaard met een groeiende bevolking en gebrekkige gezondheidszorg. Maar ook België en Nederland worden als onderdeel van Midden-Europa genoemd als gebieden die veel risico lopen.

Grote schade

Extreem weer heeft vorig jaar een recordbedrag aan schade veroorzaakt in Nederland: ruim 886 miljoen euro, meldde het Verbond van Verzekeraars in de donderdag verschenen Klimaatschademonitor. Veruit de meeste schade (714 miljoen euro) werd veroorzaakt door de drie stormen die in februari een spoor van vernieling trokken: Eunice, Dudley en Franklin.

„Extreme neerslag en storm kosten de samenleving steeds meer geld. De impact van klimaatverandering is evident. Dus we moeten alles op alles zetten om Nederland klimaatbestendiger te maken”, zei algemeen directeur Richard Weurding van het verbond in een verklaring.

Op de invloed van klimaatverandering valt overigens wel iets af te dingen waar het gaat om de cijfers over vorig jaar. Klimaatexperts van het KNMI schreven toen over de winterstormen dat de opwarming van de aarde hier „geen rol van betekenis” in speelde. Dat ligt anders voor bijvoorbeeld de kans dat er in korte tijd extreem veel regen valt, zoals in de zomer van 2021 gebeurde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer