Kerk & religie

Nieuw kerkelijk centrum bij Mariakerk Ruinen

De protestantse gemeente in het Drentse Ruinen gaat haar Mariakerk moderniseren en uitbouwen met een nieuw kerkelijk centrum.

Van onze correspondent
28 April 2023 17:34Gewijzigd op 28 April 2023 18:05
De Mariakerk in Ruinen. beeld Wikimedia
De Mariakerk in Ruinen. beeld Wikimedia

In het bestaande kerkelijk centrum De Bron, deels een rijksmonument, worden vier huurappartementen gebouwd. In de pastorie ernaast, eveneens een rijksmonument, komen twee huurappartementen. De gebouwen blijven eigendom van de protestantse gemeente.

De Mariakerk wordt uitgebouwd aan de achterzijde. Achter het koor komt een L-vormige uitbreiding. Die is aan de buitenzijde van hout, passend bij de omgeving. Ben Schaper, voorzitter van de kerkenraad, is blij met de verplaatsing van het kerkelijk centrum. „Dat wilden we graag dichter bij de kerk brengen. De Bron staat op 60 meter van het kerkgebouw. Dat is zeker in de wintermaanden niet altijd handig, bijvoorbeeld voor de kinderen van de kindernevendienst die in de kou de oversteek moeten maken.”

In de kerk wordt de ruimte rondom de preekstoel vergroot voor meer flexibiliteit tijdens de kerkdiensten. Enkele kerkbanken worden weggehaald en maken plaats voor stoelen. „Maar de kerk blijft er verder wel als kerk uitzien”, aldus Schaper. „Een paar herenbanken die nu wat terzijde staan krijgen een prominentere plek: hun oorspronkelijke plaats nabij de preekstoel.”

De ingrijpendste verandering wordt de aanleg van vloerverwarming met aardwarmte. Schaper: „We verstoken behoorlijk wat gas, circa 3000 kuub gas per jaar. Daarom willen we ons kerkgebouw zo snel mogelijk van het gas af halen.”

Het kerkelijk erf rondom de Mariakerk, ook grond van de protestantse gemeente, wordt van een wandeltuin omgevormd in een wandel- en zittuin. Aan de zijde van de brink komt ruimte voor concerten in de zomer. Een ander deel van het erf wordt ingericht als klooster- en stiltetuin.

De protestantse gemeente hoopt met een enkele week vergunning te krijgen voor de aanpassingen. Ze streeft ernaar de plannen dan met Kerst gerealiseerd te hebben.

De modernisering en de uitbouw werden mede mogelijk door een legaat van een gemeentelid van 500.000 euro. Daarmee kunnen de wijzigingen grotendeels worden bekostigd, aldus Schaper. „En we hopen snel een deel van dat bedrag terug te winnen door de lagere energiekosten.”

De Mariakerk, ook een rijksmonument, is de voormalige kerk van het eerste klooster in Drenthe. Dat behoorde tot de orde der benedictijnen en bestond al in 1141. In 1325 verhuisde het klooster en werd de kerk een parochiekerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer