Door diversiteitsverlof vrij met Suikerfeest en werken op Tweede Pinksterdag
Steeds meer bedrijven geven hun medewerkers de mogelijkheid om christelijke feestdagen in te ruilen voor die van een andere religie. Dat meldde De Volkskrant vrijdag.
Een voorbeeld is dat moslims deze vrijdag vrij zijn vanwege het Suikerfeest maar op Tweede Pinksterdag aan het werk gaan. Het Suikerfeest is een islamitische feestdag waarop het einde van de vastenmaand ramadan wordt gevierd. Deze vrijedagenruil is mogelijk dankzij het nieuwe diversiteitsverlof in diverse cao’s. Dat bepaalt dat werknemers een nationale feestdag kunnen inwisselen voor een eigen feest- of geloofsdag.
Volgens werkgeversorganisatie AWVN hebben steeds meer bedrijven zo’n diversiteitsverlof. Zo mag bij Rabobank Goede Vrijdag worden ingeruild voor een verlofdag ‘naar eigen inzicht’, kan bij verzekeraar ASR elke ‘tweede feestdag’ worden ingezet als ‘diversiteitsdag’ en mogen Ikea-medewerkers alle christelijke feestdagen inruilen voor niet-christelijke.
Deze trend heeft volgens AWVN recentelijk ‘rugwind’ gekregen. Allereerst natuurlijk doordat de beroepsbevolking diverser is geworden, maar ook door de nijpende personeelstekorten. „Als een werkgever meer en diverse mensen wil aantrekken, moet hij zich verplaatsen in wat zij willen”, zegt woordvoerder Jannes van der Velde in De Volkskrant. „Dat is niet alleen een goed loon en een leaseauto, maar ook de mogelijkheid om met bijvoorbeeld Suikerfeest vrij te nemen.”
Senior onderzoeker Suzan de Winter-Koçak van het Verwey-Jonker Instituut zegt in het Volkskrantartikel dat het hoog tijd wordt dat bedrijven het verlofstelsel onder handen nemen. „Acht van de elf officiële feestdagen stammen uit de christelijke traditie. Toen ze in 1965 bij wet werden vastgelegd, was ruim 80 procent van de Nederlanders belijdend christen. Nu is dat nog maar 34 procent. De huidige verlofdagen passen niet meer bij hoe de samenleving er nu uitziet. Dat kan echt een doorn in het oog zijn voor mensen die de christelijke feesten niet vieren, maar vrij moeten nemen voor hun eigen feest.”
Overigens zijn er steeds meer bedrijven die geld verdienen aan de niet-christelijke feestdagen. Zo spelen onder andere banketbakkers, patisserieën en chocolatiers in op het Suikerfeest. Anne Mieke Ravenshorst van het vakblad Bakkerswereld signaleert dat de sector doorheeft dat ze een ander en nieuw publiek kan aantrekken als ze aandacht besteedt aan het islamitische feest.
Bij bakkerij Oonk uit Enschede besteden ze zo’n drie jaar aandacht aan het islamitische feest. Eigenaar Marc Oonk ziet dat steeds meer moslims hem weten te vinden. In het eerste jaar kwamen zijn klanten er per toeval achter dat zijn zaak ook met Suikerfeest speciale lekkernijen aanbiedt. Nadat de bakker dit jaar zijn Suikerfeesttaart bekend had gemaakt zijn er meteen enkele tientallen bestellingen geplaatst.
Oonk: „Ik vind het alleen maar leuk en mooi dat er meer aandacht is voor het feest, het multiculturele wordt doorgezet. Dat we niet alleen bijvoorbeeld aan Pasen en Kerstmis doen maar ook het Suikerfeest meenemen, en straks ook het Offerfeest.”