Kerk & religieavondschool

Hebron Missie Amerongen richt avondschool systematische theologie op

Zijn Bijbelse leerstellingen stoffig en doen ze er niet zoveel toe? Platform Hart voor de Gemeente denkt er anders over. In 2023 start het een avondschool. Evangelicale en reformatorische christenen gaan zich buigen over christelijke doctrines.

30 March 2023 21:43Gewijzigd op 13 April 2023 11:25
Het pand van stichting Hebron Missie in Amerongen. beeld Bijbelschoolfiladelfia.nl
Het pand van stichting Hebron Missie in Amerongen. beeld Bijbelschoolfiladelfia.nl

In het voormalige Zendings-Diaconessenhuis in Amerongen huist sinds 2019 stichting Hebron Missie. Bij de stichting zijn diverse platformen ondergebracht, zoals Hart voor de Gemeente, Hart voor het Gezin en de Bijbelscholen Gospel Mission en Filadelfia. In september 2023 start Hebron Missie ook een avondschool systematische theologie. Leander Janse, directeur van de Bijbelschool en teamlid van Hart voor de Gemeente, is een van de initiatiefnemers.

Waarom start deze avondschool?

„Hebron Missie vindt het ontzettend belangrijk om in deze tijd Bijbelse doctrines onder de aandacht van christenen te brengen. Het lijkt wel alsof leerstellingen tegenwoordig in het verdachte hoekje zitten. Leer en leven worden vaak tegen elkaar uitgespeeld. Alsof de leer niet zo belangrijk is, als je de praktijk van het geloof maar hebt. Beiden zijn echter essentieel; ze kunnen niet zonder elkaar. Daarom starten we een avondschool waarin de nadruk ligt op systematische theologie, de geloofsleer waarin belangrijke thema’s uit het christelijk geloof worden onderzocht. We gebruiken hiervoor het boek ”Bijbelse theologie” van de Amerikaanse theoloog Wayne Grudem (1948). Dit boek gaat in op thema’s als de Drie-eenheid, Gods voorzienigheid, de doop en het avondmaal.

Hebron Missie heeft al een fulltime en een parttime Bijbelschool: Gospel Mission en Filadelfia. We zien dat niet iedereen de tijd heeft om zo’n Bijbelschool te volgen. Om hen toch wat aan te bieden, starten we een avondschool die uit 32 bijeenkomsten bestaat, verspreid over twee jaar. Eén keer in de drie weken komen we op donderdagavond samen en daarnaast zijn er drie zaterdagen waarop de cursisten elkaar ontmoeten.

De opleiding is niet geaccrediteerd, maar voor degenen die dat willen, bestaat de mogelijkheid om een certificaat te behalen.”

Op wie richt de avondschool zich?

„We richten ons op drie doelgroepen. Allereerst op mensen die geïnteresseerd zijn in theologie en op zoek zijn naar verdieping. Daarnaast op gemeenteleden die een bepaalde taak hebben in de kerk, bijvoorbeeld in kinder- 
of jongerenwerk. De derde doelgroep zijn kerkelijk leidinggevenden en ambtsdragers.”

Bestaan er niet al veel van dit soort cursussen?

„Jawel, maar die zijn vaak aan een bepaalde denominatie verbonden. Hebron Missie is interkerkelijk. Daarnaast bestaan er nog geen Nederlandse cursussen op basis van het boek van Wayne Grudem.

Onze Bijbelschool houdt de focus gericht op het hoofd, het hart en de handen. In de cultuur waarin we leven gaan we vaak af op ons gevoel: dat wat we voelen of beleven is de waarheid. Maar de Bijbel heeft waarheid in zichzelf. Daarom leggen we eerst de nadruk op het hoofd, op de kennis over de Bijbelse leer. Vervolgens richten we ons op het hart: wat heeft deze waarheid ons te zeggen? Bijvoorbeeld: wat leer je vanuit deze doctrine over God? Hoe kun je Hem hierin aanbidden? En ten slotte: hoe kun je deze leerstelling toepassen in je persoonlijke leven en in de gemeente? Die drieslag van hoofd, hart en handen vinden we heel belangrijk. We zijn niet tevreden als een doctrine helder is uitgelegd. Het moet door de Heilige Geest tot verdieping, groei en verandering in levens leiden.”

De docenten die lesgeven aan de avondschool komen zowel uit de reformatorische als evangelicale traditie. Waarom kiezen jullie daarvoor?

„Hebron Missie ervaart een roeping om zowel de reformatorische als de conservatief-evangelicale hoek van Nederland te bedienen. Deze twee kanten hebben elkaar hard nodig in deze tijd. Aan de avondschool zullen prof. dr. Henk van de Belt, dr. Maarten Klaassen, drs. Thijs van Reijn, dr. Piet de Vries en drs. Jef de Vriese meewerken. Zij denken in hoofdlijnen hetzelfde over God, het heil en de boodschap van het Evangelie. Alle vijf onderschrijven ze de sola’s, de kernpunten van de Reformatie, al zullen ze hun eigen accenten leggen.”

Hoe zit het dan met een thema als de doop? Daar wordt verschillend over gedacht.

„Dat klopt. Maar bij de beoefening van systematische theologie worden er meerdere visies naast elkaar gelegd en objectief beschreven. Dat is bijvoorbeeld ook wat Grudem in zijn boek doet. Met respect verwoordt hij argumenten voor de kinderdoop en voor de geloofsdoop. Pas aan het einde van het hoofdstuk legt hij uit waar hij zelf staat. Dat is een volwassen manier van systematische theologie bedrijven, zoals we dat op de avondschool voorstaan. In Nederland vinden we zoiets best wel spannend, maar in Amerika gebeurt dat al langer.”

Waarom richt de avondschool zich op het boek en de theologie van Grudem?

„Je zou Grudem een conservatieve reformatorische theoloog kunnen noemen. Zo onderschrijft hij de vijf punten van het calvinisme: de totale verdorvenheid van de mens, de onvoorwaardelijke verkiezing, een beperkte verzoening, de onweerstaanbaarheid van Gods genade en de volharding van de gelovigen. Daarnaast heeft Grudem een evangelicale inslag. Op sommige thema’s durft hij een breder –maar niet liberaler– perspectief te openen. Calvijn geloofde bijvoorbeeld niet dat er nu nog bijzondere gaven van de Heilige Geest zijn, Grudem ziet dat anders. Zo kunnen zowel mensen uit de reformatorische traditie als uit de evangelicale traditie zich in zijn theologie herkennen.”

Leander Janse, directeur Bijbelschool, over de avondschool systematische theologie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer