Opinie

Christen mag niet toekijken terwijl schepping wordt verwoest

Lijdelijk wachten tot beleidsmakers doen wat ze beloofd hebben, is geen optie meer. De klimaatcrisis kost nu al talloze levens van mens en dier. Vandaar die snelwegblokkade op 11 maart in Den Haag.

Jacquelien Bulterman, Jelle Hermsen en Lieke Weima
16 March 2023 21:07
„Ons protest in Den Haag op 11 maart was bedoeld om de overheid te bewegen om eindelijk te doen wat zij zelf heeft toegezegd, namelijk fossiele subsidies stopzetten.” beeld ANP, Sem van der Wal
„Ons protest in Den Haag op 11 maart was bedoeld om de overheid te bewegen om eindelijk te doen wat zij zelf heeft toegezegd, namelijk fossiele subsidies stopzetten.” beeld ANP, Sem van der Wal

Een snelwegblokkade voor het klimaat past verontruste christenen niet, aldus een hoofdredactioneel commentaar (RD 13-3). De zorgen van klimaatactivisten verdienen oprechte aandacht, maar „een christen die het door God ingestelde gezag onderdanig wil zijn en daar het goede voor zoekt, kan onmogelijk deelnemen aan een verboden verklaarde demonstratie.”

Opvallend is de grote nadruk op het „door God ingestelde” gezag. Kenmerkt christen-zijn zich door onderwerping aan het gezag? Wij vinden van niet. De Bijbel staat vol met mensen die zich juist niet onderwierpen aan het gezag. De vrienden van Daniël bijvoorbeeld lieten zich liever in de vurige oven werpen dan dat ze gehoorzaamden aan de autoriteit. En Paulus zat meerdere keren in de gevangenis. We hebben toch geleerd dat we God meer moeten gehoorzamen dan de mensen?

Protestant

Niets maakt onze opstand tegen God duidelijker dan de klimaatcrisis. De kerkvader Ambrosius benadrukte in de vierde eeuw al dat we de scheppingsopdracht ten gunste van onszelf omdraaien: Waarom denken we meester te zijn over de aardse vruchten, wanneer de aarde een vergankelijk offer is? Door te vergaren vinden we slechts leegte en tekort, zei Ambrosius, en hij benadrukte dat we te gast zijn op aarde.

In het woord ”protestant” zit onmiskenbaar het woord ”protesteren” verborgen. Ons protest in Den Haag op 11 maart was bedoeld om de overheid te bewegen om eindelijk te doen wat zij zelf heeft toegezegd, namelijk fossiele subsidies stopzetten. Wij spreken de overheid aan op haar eigen beloftes.

Tropische storm

Lijdelijk wachten tot beleidsmakers doen wat ze beloofd hebben, is geen optie meer. De klimaatcrisis kost nu al talloze levens van mens en dier. Ook afgelopen weekend: de tropische storm Freddy was de meest krachtige tropische storm ooit gemeten en kostte in Malawi meer dan tweehonderd mensen het leven. De schepping is niet alleen in gevaar, de schepping wordt zelfs vernietigd.

Als we (gezagsgetrouw) de toegezegde actie van onze leiders afwachten, wordt het steeds moeilijker om de opwarming van de aarde nog te beperken. Onze regering heeft ingestemd met het Klimaatakkoord van Parijs, maar geeft hier geen afdoende gevolg aan. Wij voelen ons als mens én als christen gewetensbezwaard en zien ons daarom genoodzaakt om op een burgerlijk ongehoorzame wijze in actie te komen.

Nood breekt wetten

De snelwegblokkade was een uiterst vreedzame maar wel ontregelende actie. Als voetganger mag je niet op de snelweg komen, dat is waar, maar als je bedenkt wat er op het spel staat, dan is het welbeschouwd een heel milde en vriendelijke vorm van demonstreren. Daarbij mag wat ons betreft worden gedacht aan Mattheüs 12, waar de farizeeën Jezus erop aanspreken dat Zijn leerlingen aren lezen op de sabbat. Ze doen iets wat niet mag. Jezus verdedigt hen door te verwijzen naar een situatie waarin ook David iets deed wat niet mocht.

Nood breekt wetten. We hebben tijdelijk een klein regeltje overtreden ten behoeve van een veel grotere zaak die geen uitstel meer duldt. Het past een christen niet om (gezagsgetrouw) toe te kijken terwijl de schepping wordt verwoest.

De auteurs maken deel uit van Christian Climate Action.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer