SGP’er Marco Oosterwijk wordt burgemeester van Ridderkerk
Inwoners van Zuid-Holland konden woensdag nog op hem stemmen voor Provinciale Staten en het waterschap. ’s Avonds droeg de gemeenteraad van Ridderkerk SGP’er Marco Oosterwijk (46) uit Krimpen aan den IJssel voor als nieuwe burgemeester.
Oosterwijk is geen onbekende in Ridderkerk: hij was er tot mei vorig jaar wethouder. In dezelfde gemeentelijke bestuurskamer bezet hij dus straks de burgemeestersstoel. „Ik ken best wat mensen en weet veel straten in Ridderkerk. Dat maakt me dubbel enthousiast”, vertelt hij.
Terwijl de gemeenteraad sprak over uw voordracht, was Nederland in de ban van de verkiezingen. Heeft u de uitslagen nog een beetje kunnen volgen?
„Daar had ik gisteravond geen tijd voor. Al heb ik, in afwachting van het telefoontje, met een schuin oog het nieuws in de gaten gehouden. De gemeenteraad besluit in beslotenheid over de voordracht, in de praktijk over een tweetal dat de vertrouwenscommissie heeft opgesteld. Het is dus heel spannend of zo’n telefoontje teleurstellend of verblijdend is. Gelukkig was dat laatste het geval. Toen maakte mijn hart wel een sprongetje. Ik ben er dankbaar en blij mee en zie hierin ook dat mijn leven geleid wordt.”
Kiezers konden woensdag nog op u stemmen voor de SGP. Strijdt dat niet met de onafhankelijke rol van burgemeester?
„Toen de vraag kwam om op de SGP-lijsten te staan, speelde de sollicitatie nog niet. Bovendien ging het niet om verkiesbare plaatsen. Mensen weten ook dat ik van SGP-huize ben, omdat ik wethouder ben geweest. Maar ik heb aan die rol altijd invulling gegeven zonder onderscheid tussen burgers. Ik zat er namens de SGP, maar was er voor het hele dorp. Voor iedereen, niemand uitgezonderd. Dat past ook goed bij een burgemeester die onpartijdig en onbevooroordeeld moet zijn.”
Waarom kiest u nu voor het burgemeesterschap?
„Ik vind het mooi en belangrijk om er als burgervader te zijn voor iedereen. Je kunt gezicht van de lokale overheid van waarde zijn voor mensen in blijde en verdrietige omstandigheden. Ik ben in die rol gegroeid naarmate ik langer rondliep in het openbaar bestuur. Ik ben vorig jaar bewust gestopt als wethouder om afstand te nemen van het gemeentebestuur en na te denken over een eventueel burgemeesterschap – een ambt dat flinke verantwoordelijkheid met zich meebrengt.”
Als burgemeester vertegenwoordigt u geen politieke partij meer. Lijkt het u lastig op die manier te besturen?
„Nee. Wat helpt is dat ik een tijdje ben weggeweest. Daardoor verwacht ik genoeg afstand te kunnen nemen van het partijbelang.”
Vindt u het belangrijk dat inwoners van Ridderkerk straks merken dat een SGP’er burgemeester is?
„Nee, ik vind het vooral belangrijk dat de burgemeester hún burgemeester is. Het mooiste compliment zou ik vinden als mensen zeggen dat ik burgemeester voor iedereen ben. Benaderbaar, niet op afstand.”
De politieke aardverschuiving van woensdag brengt onvrede onder burgers aan het licht. Hoe kijkt u daarnaar door de bril van een burgemeester?
„Ik geloof dat het belangrijker is dan ooit dat we elkaar spreken en ontmoeten. Dat wil ik doen door me tussen de mensen te laten zien, door benaderbaar en aanspreekbaar te zijn. Als ik geïnstalleerd ben, hoop ik met Ridderkerkers in gesprek te gaan. Mensen die tevreden of ontevreden zijn, kunnen met hun wensen en zorgen bij mij als burgemeester terecht.”