Opinie

Succesvolle boeken lang niet altijd ook de beste

Om succes te kunnen behalen, moet iemand niet alleen talent hebben maar ook hard werken. Wees bij succes echter niet hovaardig, maar deel het en wees er dankbaar voor.

Huub Buijssen
8 March 2023 13:29
„Van de ruim 21.000 boeken die jaarlijks uitkomen, worden er maar enkele tientallen een groot succes.” beeld ANP, Koen van Weel
„Van de ruim 21.000 boeken die jaarlijks uitkomen, worden er maar enkele tientallen een groot succes.” beeld ANP, Koen van Weel

Gerhard Hormann neemt in een van zijn columns mijn boek ”Waarom succes een kwestie van geluk is” op de korrel, alsmede de boeken van Michael Sandel en Malcolm Gladwell die dezelfde boodschap hebben. De kop boven de column laat niets aan duidelijkheid te wensen over: ”Maatschappelijk succes: allerminst een kwestie van louter toeval en geluk”.

Formule

Volgens de columnist gaat van de genoemde boeken de suggestie uit dat je „als mens slechts met de armen over elkaar hoeft te gaan zitten wachten op wat het leven voor jou in petto heeft”. Dit is echter helemaal niet de strekking van deze boeken.

Laat ik voor mezelf spreken. Het vertrekpunt van mijn boek is deze formule van Daniel Kahneman, Nobelprijswinnaar voor de economie: succes = kwaliteit + toeval. Om succes te kunnen behalen, moet iemand dus wel degelijk talent hebben én hard werken! Wie van de getalenteerde harde werkers uiteindelijk succes heeft, dat bepaalt echter het toeval. Zo worden er van de ruim 21.000 boeken die jaarlijks uitkomen, en waar de schrijvers ervan hun bloed, zweet en tranen in hebben gestopt, maar enkele tientallen een groot succes. En dat zijn lang niet altijd de beste boeken, maar vaak boeken die toevallig net wat (meer) aandacht kregen in de media.

Puur geluk

Een andere these of boodschap van mijn boek is dat ook kwaliteit grotendeels een kwestie is van puur geluk! Ik heb in mijn jeugd zeker 10.000 uur gevoetbald, maar toch heb ik het nooit verder geschopt dan het vierde elftal in de laagste regionen van het amateurvoetbal. Ik had gewoon niet genoeg aanleg om het verder te schoppen.

Als iemand bij zijn geboorte gunstige of goede genen krijgt om ergens een topper in te worden, is dat niet zijn eigen verdienste. Net zo min als het iemands eigen schuld is als hij het qua aanleg minder trof. Zelfs discipline, die we graag als eigen verdienste zien, is een kwestie van genen en de opvoeding gedurende de eerste zeven levensjaren. Daarna is het nauwelijks mogelijk zelf discipline bij te kweken, aldus de Amsterdamse hoogleraar gedragswetenschappen Will Tiemeier, die zich heeft gespecialiseerd in wilskracht en discipline.

Christelijke boodschap

De boodschap van mijn boek is daarom ook een puur christelijke: wees bij succes niet hovaardig, maar deel het en wees er dankbaar voor. En veroordeel niet de pechvogels die niet het talent en de discipline hadden om het ver te schoppen.

De auteur is schrijver en psychogerontoloog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer