Buitenlandoorlog oekraine

Biden toont wie Europa verdedigt

Met zijn verrassingsbezoek aan Oekraïne laat de Amerikaanse president Joe Biden zien dat de bescherming van Europa hem ernst is. Zijn toezegging van langdurige betrokkenheid betekent echter ook dat de oorlog nog lang kan duren.

21 February 2023 10:46Gewijzigd op 21 February 2023 11:29
De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski omhelzen elkaar maandag in Kiev. beeld EPA
De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski omhelzen elkaar maandag in Kiev. beeld EPA

De omhelzing van Biden en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski maandag in Kiev vertelde in één ogenblik het hele verhaal. De innige begroeting, maar ook de bereidheid van een Amerikaans staatshoofd om zich in een actief oorlogsgebied te begeven, toonden het historische belang van de ontmoeting.

„Toen de Russische president Poetin bijna een jaar geleden zijn invasie begon, dacht hij dat Oekraïne zwak en het Westen verdeeld was. Hij was van mening dat hij het langer dan wij zou volhouden. Hij had het mis”, verklaarde Biden in de Oekraïense hoofdstad, terwijl het luchtalarm loeide.

De president liet het niet alleen bij woorden, maar zegde Zelenski ook een nieuw militair steunpakket ter waarde van een half miljard dollar toe. Het duo sprak tevens over de mogelijke levering van Amerikaanse langeafstandsraketten.

Het bezoek van Biden aan Kiev is misschien wel het belangrijkste bewijs dat Amerika terug is op het wereldtoneel.

De president deed die belofte kort na zijn aantreden, maar kon toen nauwelijks vermoeden dat Europa met de grootste militaire uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog zou worden geconfronteerd.

Politieman

De afgelopen jaren is veel gespeculeerd over de Amerikaanse rol in de wereld. De rol als internationale politieman leek uitgespeeld. Door de verschuiving van de strategische aandacht richting Azië en de isolationistische politiek van Donald Trump vreesde Europa dat het voortaan veel meer op eigen benen zou moeten staan.

De Amerikaanse betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne laat zien dat de Verenigde Staten nog altijd een onmisbare rol in de verdediging van Europa vervullen. Maar het betekent ook dat de strijd voorlopig nog niet voorbij is en steeds meer het karakter van een mondiaal conflict krijgt.

Dat laatste wordt nog versterkt door de Amerikaanse waarschuwing aan het adres van China, eerder deze week, om geen wapens en munitie aan Rusland te leveren. Peking ontkent ten stelligste dat het plannen in die richting heeft, maar volgens het Pentagon zijn de geruchten bepaald niet uit de lucht gegrepen.

Eerst is het woord nog aan Poetin zelf. Hij spreekt dinsdag het verenigde Russische parlement toe. De grote vraag is hoe hij op het bezoek van Biden zal reageren en welk scenario hij voor de oorlog in Oekraïne schetst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer