Kransen gelegd bij herdenking Watersnoodramp in Oude-Tonge
Op de begraafplaats Heerendijk van het Zuid-Hollandse Oude-Tonge (Goeree-Overflakkee) zijn onder grote belangstelling en in aanwezigheid van prinses Beatrix kransen en bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de Watersnoodramp van 1953. Ondanks de harde wind zijn er veel mensen op de been om de ramp te herdenken.
Ook burgemeester Ada Grootenboer-Dubbeldam en commissaris van de Koning Jaap Smit legden kransen. Oude-Tonge werd als een van de eerste plekken getroffen door de Watersnoodramp in 1953, 70 jaar geleden.
Op vele andere plekken in Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant zijn woensdag herdenkingen. Zo werden in het Zeeuwse Sirjansland bloemen gelegd op de begraafplaats aan de Lageweg en vond in de kerk in Stavenisse, waar meer dan 150 slachtoffers vielen, een herdenkingsdienst plaats voor inwoners en basisschoolleerlingen. Bij het herdenkingsmonument in het Zeeuwse Oostdijk legden kinderen kransen neer en werden de namen van slachtoffers voorgelezen.
In de Brabantse plaats Lepelstraat vond ook een herdenkingsdienst plaats om de slachtoffers van de ramp te gedenken. Bij het monument op de begraafplaats zijn bloemen en kransen neergelegd. In Capelle aan den IJssel stonden leerlingen van OBS De Wonderwind samen met burgemeester Peter Oskam stil bij de gebeurtenis in 1953. Ter herinnering aan de inwoners legden zij zandzakken bij het standbeeld van ingenieur Johan van Veen, die wordt gezien als de geestelijk vader van de Deltawerken. Gedurende de dag vinden er nog meer herdenkingen plaats.
Midden in de nacht van 1 februari 1953 braken op veel plekken in Zeeland en Zuid-Holland de dijken door. Vloed en springtij zorgden voor hoogwater. 1836 mensen kwamen om. In het Verenigd Koninkrijk en België kwamen ook honderden mensen om.