SGP: Stemgedrag Nederland in VN over Israël strijdt met wens Kamer
De SGP in de Eerste Kamer wil weten waarom Nederland zich niet keert tegen een recente VN-resolutie over Israël.
Het Internationaal Gerechtshof wordt daarin verzocht een adviserende opinie te formuleren over de „Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden”.
In het ergste geval kan dat ertoe leiden dat de Joodse staat het stempel ”apartheid” krijgt opgedrukt, wat Israëls aanzien in de wereld verder zal schaden en nieuwe boycotacties zal uitlokken.
Anders dan bijvoorbeeld Duitsland en Groot-Brittannië die tegen waren, onthield Nederland zich eind december van stemming. SGP-senator Van Dijk noemt dat opmerkelijk, gezien een uitspraak van de Tweede Kamer van juni 2021. Een meerderheid, waaronder de coalitiepartijen VVD, CDA en CU, riep de regering toen op zich in VN-verband actief te keren tegen eenzijdige initiatieven, waaronder ook resoluties die disproportioneel gericht zijn tegen Israël.
Daarvan was eind december absoluut sprake, stelt Van Dijk. Hij wijst erop dat in 2022 maar liefst vijftien veroordelende resoluties van de volkerenorganisatie gericht waren aan het adres van Israël. Tien daarvan werd gesteund door EU-landen, terwijl de EU zich niet één keer uitsprak tegen bijvoorbeeld China, Saudi Arabië, Pakistan of Qatar. De SGP’er spreekt van een stuitend ritueel waar Nederland, gelet op de Kameruitspraak van 2021, niet meer aan mee hoort te doen.
Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) krijgt van de SGP de vraag te verduidelijken hoe dergelijke oproepen kunnen bijdragen aan het vredesproces. Ook wil Van Dijk horen hoe Hoekstra denkt te bevorderen dat de EU zich juist sterk maakt voor initiatieven die de Israëli’s en de Palestijnen terugbrengen naar de onderhandelingstafel.