Economie
Volkswagen waarschuwt voor lagere omzet en winstgevendheid

Volkswagen waarschuwt beleggers dat de omzet en winstgevendheid dit jaar lager uitvallen dan het Duitse autoconcern eerder had geraamd. Dat komt onder andere doordat de verkoop van onderdelen en nieuwe auto’s van het gelijknamige merk tegenvalt. Dat is volgens Volkswagen te wijten aan verslechterende economische omstandigheden. Het is de tweede keer dit jaar dat Volkswagen waarschuwt voor tegenvallende resultaten.

ANP

Het bedrijf, waar ook merken als Audi, Seat en Skoda onder vallen, verwacht nu rond de 9 miljoen auto’s te verkopen en 320 miljard euro omzet te boeken. Dat zou een krimp zijn ten opzichte van vorig jaar, terwijl het bedrijf eerder nog verwachtte dat de omzet verder zou stijgen. Op iedere euro die binnenkomt, denkt Volkswagen nu 5,6 cent aan operationele winst te boeken. Eerder ging het bedrijf nog uit van 6,5 tot 7 cent per euro.

De directie van Volkswagen meldde onlangs dat de situatie bij het bedrijf „alarmerend” is, onder andere door een lager dan verwachte vraag naar elektrische auto’s in de Europese Unie en economische malaise in China. Het bedrijf zinspeelt ook op de eerste fabriekssluitingen in Duitsland in de geschiedenis van het autoconcern.

Ook concurrenten Mercedes en BMW hebben de winstverwachtingen voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Maandag kwamen vertegenwoordigers van de Duitse autosector bijeen om te praten over de problemen die er spelen. De Duitse minister Robert Habeck van Economische Zaken zei toen dat er geen overhaaste beslissingen genomen moeten worden om de onrust in de auto-industrie te bezweren.

De crisis in de Duitse autobranche begint ook impact te krijgen op de sector in Nederland. Volgens voorzitter Frits van Bruggen van brancheorganisatie RAI Vereniging zijn de eerste signalen er al, zoals het teruglopen van de autoverkopen, zei hij donderdag in gesprek met radiozender BNR.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer