Binnenland
Krapte gevangenissen houdt aan ondanks maatregelen kabinet

Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) neemt extra maatregelen tegen de krapte in gevangenissen, maar daarmee lost ze het cellentekort volgend jaar niet op. In augustus kwamen gevangenissen 259 plekken tekort. Volgens een prognose die volgens haar woordvoerder een „globale trend” weergeeft, loopt het tekort halverwege volgend jaar op tot zo’n 550 plekken. Door de extra maatregelen hoopt de staatssecretaris dat aantal omlaag te brengen tot circa 190.

ANP

Het tekort wordt vooral omlaaggebracht omdat de bewindsvrouw minder cellen leeg laat staan. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hanteert normaal gesproken de norm dat zeker 4,9 procent van de cellen leeg is. Dat brengt Coenradie omlaag naar 1 procent. Ook laat ze bijvoorbeeld mensen hun straf buiten de gevangenis uitzitten met een elektronische enkelband. Dat laatste is overigens een maatregel die al langer geldt.

„Lastige keuzes over schurende maatregelen lijken onvermijdelijk, maar daar loop ik niet voor weg”, aldus Coenradie. Ze denkt er bijvoorbeeld aan om gedetineerden meer uren in hun cel te laten zitten, zodat minder personeel nodig is. Bovendien wil ze „daar waar mogelijk en het verantwoord kan” meerdere gevangenen in een cel plaatsen.

Sinds eind vorig jaar hoeven veroordeelden die na een oproep naar de gevangenis moeten, zich voorlopig niet te melden. Deze maatregel die Coenradies voorganger Franc Weerwind nam vanwege het cellentekort, leidde destijds tot verontwaardigde reacties bij Kamerleden. De staatssecretaris heeft een oplossing bedacht waardoor een deel van deze ‘zelfmelders’ toch hun straf kunnen uitzitten. Ze stelt vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar veertig plekken beschikbaar voor zelfmelders die een straf van maximaal twee weken moeten uitzitten. Zij krijgen een sober dagprogramma en daardoor is minder personeel nodig.

Omdat de cellen snel wisselen van bewoner kunnen „enkele honderden en in het meest gunstige geval meer dan duizend kortgestrafte zelfmelders per jaar worden opgeroepen” volgens haar ministerie. Ongeveer de helft van de 3445 zelfmelders die niet zijn opgeroepen door de celtekorten, heeft een straf van maximaal twee weken openstaan.

Gevangenissen komen cellen tekort omdat ze moeite hebben met het vinden van personeel en omdat het aantal gedetineerden is toegenomen, schrijft de staatssecretaris.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer