GroenLinks: hoop en optimisme slaan aan
Niet anderen verketteren, zélf je boodschap van hoop en optimisme verkondigen. Dankzij die strategie steeg GroenLinks van vier naar veertien zetels, klonk het woensdagavond in Amsterdam. „We hadden al een goede boodschap, dit keer hadden we ook een goede verkoper.”
De Melkweg gaat uit zijn dak. De menigte in het cultureel centrum in de grachtengordel van Amsterdam juicht en host als rond halftwaalf woensdagavond GroenLinksleider Klaver het podium opstapt. Hij bedankt vorige partijleiders, zijn vrouw („mijn lieve Jolein”) en steekt zijn linkse bondgenoot, de zwaar verliezende PvdA-aanvoerder Asscher, een hart onder de riem. „Jouw doorzettingsvermogen is een inspiratiebron voor iedereen met een links hart.”
Hoop en optimisme. Daarvoor moeten politici kiezen, houdt Klaver de honderden GroenLinksaanhangers voor. Zeker als „populisten angst en haat willen aanwakkeren.” Tot zijn opluchting is „het populisme niet doorgebroken.” Waarmee hij verwijst naar het feit dat de PVV bij lange na niet de nummer één werd.
Waarom haalde GroenLinks zo’n klinkende zege? „We hebben een consistent verhaal”, reageert de vorige partijleider, Van Oijk. „Klaver weet mensen te enthousiasmeren met een positieve campagne. Niet benadrukken wat er niet deugt, maar vertellen waar GroenLinks voor staat.”
Huub Bellemakers (37) uit Nijmegen is nummer 33 op de kandidatenlijst en noemt zich een GroenLinksfundamentalist. „We gaan voor eerlijk delen, de aarde behouden, vrijzinnigheid. Wil je drugs gebruiken, doe dat vooral. Iedereen mag zichzelf zijn. Zelf houd ik van metalmuziek. Death metal, heavy metal: hard vanbuiten, zacht vanbinnen.”
Ook Bellemakers prijst Klaver. „We hadden al het goede verhaal, nu hebben we ook de goede verkoper. Te midden van al het geschreeuw over de Nederlandse identiteit benadrukte Klaver op authentieke wijze dat iedereen erbij hoort.”
Blies Klaver te hoog van de toren door te zinspelen op het premierschap? Nee, vindt GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren. „Als je lijsttrekker van een partij bent, moet je in theorie bereid zijn premier te worden. Jesse is dertig en heeft nog een heel politiek leven voor zich. Het zou fantastisch zijn als hij in de toekomst nog eens premier wordt.”
Te midden van alle euforie heerst er ook ongemak. Het zit GroenLinksers dwars dat bondgenoot PvdA zo’n pak rammel kreeg. „Per saldo zijn we niet veel opgeschoten. Thema’s rond klimaat en gelijkheid komen nu in handen van de rechtse meerderheid”, vertolkt Jos van der Lans, oud-senator voor GroenLinks, de zorgen. „Dat stemt een progressief denkend iemand niet vrolijk.”