Engelse landschapstuin bij het Duitse Slot Wörlitz
Louise Henriëtte, die in Duitsland Slot Oranienburg liet bouwen, had een zus, Henriëtte Catharina van Oranje-Nassau (1637-1708). Zij was een dochter van Frederik Hendrik van Oranje-Nassau en gravin Amalia van Solms.
Henriëtte Catharina trouwde in 1659 met Johan Georg II van Anhalt-Dessau (1627-1693). In de buurt van Dessau en Wörlitz liet ze in de jaren 1683-1698 Slot Oranienbaum bouwen.
Haar achterkleinkind Leopold III liet het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz ontwerpen. In de 18e eeuw werd hier de eerste Engelse landschapstuin van het Europese vasteland aangelegd.
Het tuinenrijk van Wörlitz staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tegenwoordig is het een toeristische attractie van de eerste orde. Het tuinenrijk trekt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers. Ook bevindt er zich een natuurbegraafplaats, met een openluchtruimte voor een herdenkingsdienst.
Wie wil, kan met een gondel door het park rondom het kasteel varen. Een tochtje dat zeker de moeite waard is. Ook varen er pontjes die wandelaars over de verschillende kanalen zetten.
Onderweg is er van alles te zien. Zo zijn er verschillende typen bruggen, een synagoge, een Griekse tempel en een namaakvulkaan die heel af en toe –Bengaals– vuur spuwt.
Er is een doolhof, dat niet alleen een attractieve functie heeft. De diepere gedachte hierachter zou een verwijzing zijn naar het leven waarbij we soms het spoor bijster raken.
Bij een van de vele bruggen staan twee bomen die schuin naar elkaar toegegroeid zijn. Dit is geen speling van de natuur, maar ze zijn bewust zo geplant. Tezamen vormen ze de ”A” van Anhalt-Dessau.
Het kasteel op het terrein, Slot Wörlitz, werd gebouwd tussen 1769 en 1773. Het zou het allereerste classicistische gebouw op het Europese vasteland zijn.
In augustus 2002 trad de Elbe buiten zijn oevers. Ook het park met de tuinen en gebouwen van Wörlitz stond onder water. Met behulp van de plaatselijke rotary werd de schade hersteld. Tegenwoordig is er een mobiele opblaasdijk die op elk moment ingezet kan worden om het werelderfgoed tegen het water te beschermen.
Dit is de vijfde aflevering in een fotoserie over de Oranjeroute in Duitsland, die we volgen van oost naar west. Woensdag deel 6. >>oranjeroute.nl >>rd.nl/oranjeroute voor meer foto’s