Economie

Knot: wees voorbereid op nieuwe recessie

Het is goed mogelijk dat zich binnen tien jaar een nieuwe economische recessie voordoet. Daarvoor waarschuwt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). Om te voorkomen dat we straks „pech- en gelukgeneraties” hebben is het volgens hem belangrijk dat Nederland en Europa doorpakken met hun hervormingen.

ANP
29 March 2018 13:14Gewijzigd op 16 November 2020 12:56

Een van de verbeterpunten die Knot aanstipte bij de presentatie van het DNB-jaarverslag is het beperken van de hypotheekschuld van gezinnen. Al die schulden kunnen immers voor problemen gaan zorgen als bijvoorbeeld de rente weer gaat stijgen. Op de woningmarkt zal het huizenaanbod omhoog moeten. Daarnaast blijft het wachten op een grootscheepse herziening van het pensioenstelsel.

„Het gunstige economische tij biedt kansen om een ambitieuze hervormingsagenda door te voeren”, geeft Knot het kabinet in Den Haag mee. Hij vindt ook dat het nu het moment is voor de overheid om extra buffers op te bouwen. Dat maakt de overheidsfinanciën immers een stuk schokbestendiger.

Verder heeft de DNB’er al een tijdje kritiek op de achterblijvende loongroei in Nederland. De toezichthouder pleit al jaren voor hogere lonen als middel om de Nederlandse economie verder vooruit te helpen.

Op Europees niveau betekent Knots boodschap vooral vaart maken met het geplande proces om een bankenunie en een soort gemeenschappelijke kapitaalmarkt op te zetten. De zogenoemde Economische en Monetaire Unie (EMU) is nog niet af, stelt hij. Verder benadrukte hij hoe ontzettend belangrijk het is dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn stimulerende monetaire beleid gaat afbouwen.

De DNB-preses ziet evenwel niet zoveel toegevoegde waarde in een Europees stabilisatiefonds, zoals topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eerder deze week voorstelde. Knot denkt dat de huidige begrotingsregels voor lidstaten, als die goed worden nageleefd, al voldoende ruimte bieden om op dit vlak orde op zaken te stellen. Een soort Europese variant van het IMF opzetten zou volgens Knot bovendien veel politieke weerstand oproepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer