Opmerkelijk veel christenen in kabinet VS
Conservatieve evangelicals in Amerika zijn tevreden met de nieuwe regeringsploeg die Donald Trump heeft samengesteld. „Het is jaren geleden dat er zo veel overtuigde christenen in een kabinet zaten. Een gebedsverhoring.”
„Zeer opmerkelijk en verrassend”, noemt David P. Murray, de benoeming van „maar liefst negen” belijdende christenen in de staf van Trump. De docent Oude Testament en praktische theologie aan het Puritan Reformed Theological Seminary in Grand Rapids schreef deze week op zijn weblog: „Jarenlang hebben we gebeden of God op invloedrijke posten mannen en vrouwen wilde zenden die Zijn Naam belijden. Echter, sinds het eind van de regering van George W. Bush leek het erop dat deze gebeden nauwelijks werden verhoord. Wie had gedacht dat Donald Trump een antwoord zou zijn op dit gebed? Nee, niet dat hij zelf een christen is – helaas zijn er geen dingen die daarop wijzen. Maar hij heeft een aantal christenen in zijn ploeg opgenomen!”
Jarenlang hebben we gebeden of God op invloedrijke posten mannen en vrouwen wilde zenden die Zijn Naam belijden.
Die constatering is juist. Trump heeft daarmee ook waargemaakt wat hij conservatieve evangelicals tijdens zijn campagne beloofde: er zouden in zijn regering mensen zitten die de zorgen van de evangelicals begrepen en deelden. Met negen belijdende christenen in zijn staf lijken de conservatieve evangelicals een comeback te maken in Washington.
Van grote betekenis is dat Mike Pence de nieuwe vicepresident is. Trump geeft hem, zeker in vergelijking met voorgaande vicepresidenten, veel ruimte – niet het minst bij de samenstelling van de presidentiële staf. Van Pence is bekend dat hij dagelijks drie keer de tijd neemt voor persoonlijk gebed, Bijbellezen en meditatie. Meer dan eens heeft hij gezegd: „Ik ben christen, een conservatief en een Republikein – in die volgorde.”
Naast Pence zitten er in Trumps staf:
Reince Priebus, de toekomstige stafchef. Priebus staat bekend als een overtuigd en ernstig christen. Hoewel hij van kinds af aan behoort tot de Grieks-Orthodoxe Kerk, bezoekt hij zeer frequent de zondagse diensten van een Bijbelgetrouwe, onafhankelijke, evangelicale gemeente.
Jeff Sessions, de nieuwe procureur-generaal, is zondagsschoolleider en kerkbestuurder van een methodistengemeente in Mobile (Alabama). Diverse keren was hij afgevaardigde naar de methodistenconferentie van zijn thuisstaat.
Ben Carson, beoogd minister van Volkshuisvesting, is overtuigd protestant. De voormalige neurochirurg en oud-rivaal van Trump zei over zijn geloofsopvatting: „Ik zou mezelf allereerst christen willen noemen – evangelical in die zin dat ik geloof dat we de hoge opdracht hebben om het Evangelie bekend te maken aan alle mensen.”
Betty DeVos, gevraagd als minister van Onderwijs, profileert zich als een conservatief lid van de Reformed Church of America en is sterk beïnvloed door het denken van Abraham Kuyper.
Rex Tillerson, recent aangezocht als minister van Buitenlandse Zaken, is congregationalist, bezoekt elke zondag een dienst en leidt in zijn thuisgemeente een Bijbelstudiegroep.
Scott Pruitt, minister van Milieu, is diaken in een baptistengemeente in Broken Arrow (Oklahoma). Daarnaast is hij bestuurslid van het seminarie van de Zuidelijke Baptisten in Louisville, waarvan dr. Albert Mohler president is.
Mike Pompeo, de nieuwe baas van de CIA, behoort tot een behoudende presbyteriaanse gemeente, waar hij het ambt van diaken bekleedt en zondagsschoolonderwijzer is.
Nikky Haley, toekomstig ambassadeur bij de VN, is methodist. In een interview met Christianity Today zei ze onlangs: „Mijn geloof in Jezus Christus is van grote betekenis voor mijn dagelijks leven. Bij elke beslissing vraag ik om Zijn leiding.” Naast dat ze geregeld evangelische kerkdiensten bijwoont, bezoekt ze ook van tijd tot tijd een tempel van de sikhs, de traditie waarin ze is opgevoed.
Hoewel Murray zegt niet te weten hoe serieus de verschillende christenen in het kabinet met hun geloof omgaan, is het voor hem wel van betekenis dat er christenen in zitten. „Als we eraan denken wat we de achterliggende acht jaar hebben gehad en hoe moeilijk christenen het onder Clinton zouden hebben gekregen, dan moeten we heel dankbaar zijn.”
Mohler deelt dat. „We weten natuurlijk niet wat de ruimte is die Trump zijn stafleden zal geven. Maar het is bekend dat hij als zakenman zijn medewerkers veel vrijheid gaf. Dus ik heb de hoop dat deze stafleden van betekenis kunnen zijn voor een reveil.”