Klimaat „blinde vlek” in gereformeerde gezindte
UTRECHT. Zorg voor het behoud van diversiteit in de schepping en bewustzijn over klimaatverandering zijn in de gereformeerde gezindte ondergeschoven kindjes.
Dat zei Evert-Jan Brouwer van stichting Woord en Daad vrijdagavond tijdens een minisymposium in Utrecht bij de presentatie van zijn boek ”Wie is mijn naaste?” Het boek, uitgegeven bij De Banier, is bedoeld voor „donateurs die meer willen weten.”
Klimaatverandering heeft wereldwijd grote gevolgen. Voor mensen in ontwikkelingslanden is klimaatverandering een „grote realiteit”, aldus Brouwer. Boeren in Uganda kampen al concreet met langere periodes van droogte.
Brouwer wil met zijn boek mensen bewust maken van de mogelijkheden om doordacht geven te combineren met verantwoord leven. „Onze levensstijl heeft ook alles te maken met het klimaat.”
Ds. P. den Ouden, hersteld hervormd predikant uit Katwijk, merkte tijdens de discussie op dat thema’s zoals bewustwording van klimaatverandering ook een plaats moeten hebben in de prediking. „Dat gebeurt te weinig.” Geef- en koopgedrag vragen volgens hem elke dag keuzes. „Elke kassabon is een geloofsbelijdenis.”
SGP-leider Van der Staaij ziet bij bewustwording van klimaatverandering een taak weggelegd voor maatschappelijke organisaties. Hij keerde zich in zijn bijdrage tegen krampachtigheid in geefgedrag. „Geef vrijmoedig. We moeten ons niet altijd van elk dubbeltje afvragen of het wel goed wordt besteed.”
Prismadirecteur Jochemsen merkte op dat Brouwer uitgaat van het geven aan mensen in ontwikkelingslanden, maar niet van het principe dat gever en ontvanger elkaar versterken. Brouwer zei hier bewust voor te hebben gekozen. „Deze situatie blijft nog wel even zo.”