Binnenland

Geen beurs voor Navigators bij Haagse Hogeschool

De christelijke studentenvereniging Navigators komt, in tegenstelling tot seculiere studentenverenigingen, bij de Haagse Hogeschool niet in aanmerking voor bestuursbeurzen. Gesprekken hierover van Navi­gators met het college van bestuur hadden geen resultaat.

Redactie politiek
8 December 2016 11:59Gewijzigd op 16 November 2020 09:18
Aankomende studenten laten zich voorlichten over het onderwijsprogramma van de Haagse Hogeschool, beeld ANP, Lex van Lieshout.
Aankomende studenten laten zich voorlichten over het onderwijsprogramma van de Haagse Hogeschool, beeld ANP, Lex van Lieshout.

Dat bleek woensdag op een door de ChristenUnie georganiseerde bijeenkomst voor christelijke studentenverenigingen. Een student die een bestuursfunctie bekleedt in een studentenvereniging kan van een universiteit of hogeschool een bestuursbeurs krijgen. Daardoor mag hij langer over zijn studie doen en komt zijn inzet voor de vereniging niet in mindering op zijn studiefinanciering.

Ook de Haagse Hogeschool heeft zo’n regeling, maar ze sluit Navigators daarvan uit, zo bleek woensdag. „Omdat wij een expliciet christelijke vereniging zijn, met in onze grondslag een verwijzing naar de Twaalf Artikelen van het geloof”, zei Koen van Westen van de Haagse afdeling van de Navigators. „We zijn er al een jaar of drie mee bezig en hebben diverse gesprekken gevoerd. Maar het college van bestuur zegt: Dit zijn nu eenmaal onze regels.”

Emancipatie

Een woordvoerder van de Haagse Hogeschool bevestigt dat „de sterk evangeliserende doelstelling van Navigators” ertoe leidt dat zij niet in aanmerking komen voor een bestuursbeurs. „Dat is niet verenigbaar met de brede emancipatie­doelstelling van de hogeschool, die juist beoogt geen onderscheid te maken naar godsdienst. Wel mogen de Navigators zich tijdens open dagen en dergelijke bekendmaken en leden werven. Maar wij willen hun werk niet subsidiëren.”

CU-Kamerlid Bruins heeft bedenkingen bij het beleid van de Haagse Hogeschool. „Dit lijkt op ongeoorloofde discriminatie.” Bruins overweegt het kabinet er vragen over te gaan stellen. Een vergelijkbare kwestie speelde dit jaar aan de TU Eindhoven, waar de christelijke studentenvereniging Ichthus aanvankelijk niet, maar later wel voor voorzieningen in aanmerking kwam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer