Examens: Waken voor tikkende hakken op Pieter Zandt Kampen
Erop of eronder. Vandaag begonnen voor ruim 200.000 leerlingen de eindexamens. Voor de scholier die snel van de leg is, zoekt de examensecretaris het stilste plekje uit.
De Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen is er klaar voor. In een gymzaal staan deze woensdagmorgen rijen tafels en stoelen opgesteld. „Het begin van de examens is altijd spannend”, zegt Ad Brand, examensecretaris havo. Onder anderen 150 havisten van de Pieter Zandt buigen zich woensdagmiddag over het examen scheikunde. Meer dan 200.000 scholieren doen de komende weken mee aan de eindsprint.
Aan Brand de taak de examens ordelijk te laten verlopen. „Ik heb al gekeken of tafeltjes voor leerlingen die zich gauw gestoord voelen, door bijvoorbeeld tikkende hakken, op een stil plekje staan. Ook controleerde ik laptops voor leerlingen met dyslexie, die de tekst van de examens krijgen voorgelezen.”
Een enkele keer is een kandidaat in de bonen. „Ooit dacht een Urker leerling dat hij ’s middags in plaats van ’s ochtends examen had. Hij werd om drie over negen gebeld. Groot alarm. Pa bracht hem met rokende banden naar school. Daar kwam hij om drie over halftien aan; meer dan een halfuur na aanvang. Dan mag een leerling niet meer meedoen en moet hij het examen later inhalen.”
Brand, teamleider havo, begint de examens woensdagmiddag met gebed en Bijbellezing. „Het gaat over de woorden ”Wees niet bezorgd” uit Mattheüs. Een deel van de leerlingen is best gespannen. Maar het heeft geen zin om je zorgen te maken over dingen waar je geen invloed op hebt. Laten we die zaken bij de Heere neerleggen. Laat eenieder doen wat hij of zij kan doen.”
Een deel van de leerlingen is al eerder aan de examens begonnen. In een zaal schilderen en tekenen vmbo’ers naar hartenlust. Op het praktijkexamen tekenen, dat maandag begon en vandaag eindigde, werken ze het thema ”dromen” uit. Met penseel, potlood of krijt. Andries Hoekstra, docent creatieve vakken: „De jongeren maken diverse kunstwerken. Over bijvoorbeeld een planeet of over lekker op het strand liggen en onder een palmboom tot jezelf komen.”
Op het vel van Gerdien Bakker uit Urk staat een paarsige planeet. „Ik heb een weg vanuit een grot getekend. Er gebeuren allerlei dingen in die grot.”
Haviste Anneline Koetsier (17) uit Elspeet doet woensdagmiddag het examen scheikunde op de Jacobus Fruytier scholengemeenschap in Apeldoorn. Woensdagmorgen zei ze „nog niet” zenuwachtig te zijn. Ze bereidde zich goed voor, door de stof nog eens door te nemen, proefexamens te doen en een YouTubefilmpje met de havo-stof scheikunde te bekijken. „Ik sta redelijk hoog, voor scheikunde een 8, gemiddeld een 7,4. Ik heb dus redelijk wat compensatiepunten.”
Toch ziet ze wel wat op tegen de komende examens. „Vooral tegen de lastige driepuntsvragen bij scheikunde, tegen wiskunde B en ook wel een beetje tegen biologie. Maar ik denk dat ik het wel ga redden.”
Echt zenuwachtig was Mark-Jan Kortleven (17) uit Waddinxveen woensdagmorgen nog niet voor zijn eerste examen. Hij doet vanmiddag het vwo-examen Nederlands op het Driestar College in Gouda. „Het gaat vooral om tekstbegrip. Het is belangrijk om de tekst goed door te lezen. Je kunt je op dit onderdeel niet even in een weekje voorbereiden. Het gaat erom dat je er de afgelopen drie jaar goed mee bezig bent geweest. Ik heb een voorbeeldexamen gemaakt en gekeken waar ik punten op kan scoren.”
Mark-Jan staat er over het algemeen goed voor, met als hoogste cijfer een 8. „Voor Nederlands sta ik ruim een 7. Ik denk dat ik vandaag ook wel een voldoende haal.” Natuurkunde wordt waarschijnlijk iets pittiger. „Een mooi en moeilijk vak. Ik heb daarvoor meegedaan aan een verplicht proefexamen.”
Volg examens op Puntuit.nl
De jongerenredactie Puntuit volgt de examens op de voet. Zo zullen er in de komende weken bijzondere examenverhalen gepubliceerd worden. Redacteuren schuiven aan in examenzalen om zelf weer even peentjes te zweten. Gaan ze af of blijven ze staande?
Verder geeft ‘examenvlogger’ Anna van Wensveen (17) een kijkje in de hectiek rond de examens (bekijk hier de eerste vlog). Net als andere jaren komt Puntuit elke dag met de bekende videoreportages vanaf de diverse scholen. Volg via dit dossier wat Puntuit publiceert over de examens.