Kerk & religie

PThU „blij” met komst Gereformeerde Theologische Universiteit

De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) staat positief tegen de komst van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU), waarin onder meer de Theologische Universiteit Apeldoorn en de Theologische Universiteit Kampen willen gaan samenwerken.

Redactie kerk
1 July 2016 14:27Gewijzigd op 16 November 2020 04:41
De Amsterdamse vestiging van de PThU bevindt zich in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit. beeld RD, Henk Visscher
De Amsterdamse vestiging van de PThU bevindt zich in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit. beeld RD, Henk Visscher

Redactie kerk

AMSTERDAM. De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) staat positief tegenover de komst van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU), waarin onder meer de Theo­logische Universiteit Apeldoorn en de Theologische Universiteit Kampen willen gaan samen­werken.

De PThU, met vestigingen in Amster­dam en Groningen, liet vrijdagmiddag weten dat rector prof. dr. Mechteld Jansen „nadrukkelijk wil onderstrepen dat het in het belang van de theologie is dat er goed samengewerkt wordt tussen instellingen.”

In de regiegroep die de oprichting van de GTU voorbereidt, zitten vertegenwoordigers van de Theologische Universiteit Apeldoorn van de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Theologische Universiteit Kampen van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding, en van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Het Nederlands Dagblad (ND) meldde vrijdagochtend op basis van anonieme bronnen dat er sprake is van een „machtsstrijd” rond de Gereformeerde Theologische Universiteit. De PThU wil pas in gesprek gaan over samenwerking met de GTU-partners als de Gereformeerde Bond (GB) zich terugtrekt uit de regiegroep. Ook zou de PThU eisen dat wordt afgezien van Utrecht als vestigingsplaats. „Utrecht ligt bij de PThU, met vestigingen in Amsterdam en Groningen, gevoelig omdat ze vreest voor een directe, orthodoxe concurrent”, aldus het ND.

De PThU stelde vrijdagmiddag dat de gesprekken met de regiegroep van de GTU tot dusverre „constructief” zijn geweest. Prof. Jansen: „De PThU is formeel geen betrokken partij in de totstand­koming van de GTU en wij kunnen daar dan ook geen invloed op uitoefenen, als wij dat al zouden willen. De suggestie dat de PThU op ramkoers ligt met de GTU, is uit de lucht gegrepen.”

De PThU is verbonden met de Protestantse Kerk in Nederland. De universiteit wil deze kerk „in de volle breedte bedienen, inclusief de Gereformeerde Bond.” Prof. Jansen: „Dat wij de Geformeerde Bond graag binnen onze instelling willen houden, is daarom niet meer dan logisch; dit hebben wij ook van het begin af aan met alle betrokkenen helder gecommuniceerd.”

Namens de Gereformeerde Bond is prof. dr. W. H. Th. Moehn bijzonder hoogleraar aan de PThU in Amsterdam.

Vestigingsplaats

De PThU ontkent dat ze druk uitoefent om de GTU niet in Utrecht te vestigen. „De nieuw op te richten GTU is volledig autonoom in het kiezen van haar vestigingsplaats.”

De PThU is ook niet voornemens het ministerie van Onderwijs actief te benaderen om de vestiging van de GTU in Utrecht te voor­komen. „Zo werken zulk soort processen niet”, aldus prof. Jansen. „De PThU heeft geen enkele rol in het opzetten van deze nieuwe universiteit. Wij hopen slechts op een goede samenwerking op het gebied van onderwijs en onderz­oek en zien daar met alle vertrouwen naar uit.”

Het Nederlands Dagblad publiceerde vrijdagavond op Twitter delen uit een vertrouwelijke brief van prof. Jansen. Daarin staat onder meer dat er op 15 april een bijeenkomst is belegd over de positie van de Gereformeerde Bond in de GTU. De PThU-rector las daar een verklaring voor waarin ze afstand nam van de uitspraak „Utrecht als aanvaardbare locatie voor de GTU te accepteren.”

Daarnaast werd „geëist dat de GB zich terugtrekt uit de regiegroep.” Studenten uit de achterban van de Gereformeerde Bond die predikant willen worden in de Protestantse Kerk, zouden volgens de verklaring zowel hun bachelor als master aan de PThU moeten volgen. Deze universiteit ziet de aanstelling van docenten met een GB-achtergrond aan de GTU als een „daad van deloyaliteit van de GB richting de PThU.”

De Protestantse Theologische Universiteit zegt bereid te zijn tot samenwerking met de GTU, maar alleen als de Bond geen zelfstandige gesprekspartner in de regiegroep is.

In de brief van prof. Jansen staat verder dat de formele deelname van de Gereformeerde Bond aan de regiegroep doorgaat tot de 
GTU bestuurlijk een feit is. „Daarna zal de GB –onder druk van de PThU– de formeel bestuurlijke bijdrage beëindigen.”

Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, zei vrijdag in deze krant dat de komst van de GTU een kwetsbaar proces is. „Als blijkt dat bij dit proces betrokken mensen ervoor kiezen om naar het Nederlands Dagblad te lekken –schijnbaar omdat ze niet willen dat de GTU er komt– ga ik niet reageren op zinsneden die los van de context een eigen leven leiden. Dat laatste zeg ik met nadruk.”

Volgens Vergunst verandert er niets aan de positie van de Gereformeerde Bond. „Onze eerste roeping ligt in de kerk waartoe we behoren, en daarnaast zoeken we ernaar de oprichters van de GTU naar vermogen van dienst te zijn.”

Synode

De regiegroep die de oprichting van de Gereformeerde Theologische Universiteit voorbereidt, maakte donderdag bekend dat hij zijn plannen naar de kerkelijke vergaderingen stuurt. De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken buigt zich dit najaar over het GTU-rapport, de synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken doen dat komend voorjaar.


Zie ook:

Vorming Gereformeerde Theologische Universiteit gaat beslissende fase in (RD.nl, 01-07-2016)

Kampen wil GTU naar IJsselstad halen (Reformatorisch Dagblad, 16-06-2016)

Rapport over vorming GTU verschijnt pas in september (RD.nl, 11-05-2016)

Geen vervroegde synode GKV over GTU (RD.nl, 10-05-2016)

TUA Connect: GTU trekt veel buitenlandse studenten (RD.nl, 29-04-2016)

„Aanloopkosten GTU 2,6 miljoen euro” (Reformatorisch Dagblad, 11-04-2016)

Een aanloop van tien jaar (Reformatorisch Dagblad, 25-03-2016)

„GTU haalbaar en realistisch”: Regiegroep vindt Utrecht goede vestigingsplaats nieuwe universiteit (Reformatorisch Dagblad, 25-03-2016)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer