GTU, wees welkom in Utrecht
De Gereformeerde Theologische Universiteit is hartelijk welkom in Utrecht, schrijft Esther Leferink namens honderden christelijke Utrechtse studenten.
Er wordt steeds concreter en intensiever gesproken over een Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU), een samenwerking tussen de Theologische Universiteiten van Kampen en Apeldoorn. Er ligt inmiddels een eindrapport waarin zaken als de grondslag van de universiteit, de inhoud van de opleiding en de financiering uitgebreid worden beschreven.
Ook over de vestigingsplaats worden uitspraken gedaan. Als Utrechtse christelijke studentenverengingen onderschrijven wij de voorkeur voor Utrecht van harte. Utrecht is niet alleen een prachtige en bruisende stad. Het vestigen van de GTU in Utrecht is ook voor studenten van de andere universiteiten en hogescholen in de stad van groot belang. In 1636 begonnen de eerste hoogleraren en studenten hier met de theologie, een kleine vierhonderd jaar later heten wij de GTU graag van harte welkom!
Debat
Of je nu ”Bijbel en leven verbindt” (de slogan van de TU Kampen) of wilt ”Denken om te dienen” (het Apeldoornse motto), dat begint niet pas na het afstuderen. Juist aan een universiteit en in het studentenleven wordt veel nagedacht, onderzocht en besproken. De rol van een Gereformeerde Theologische Universiteit is wat ons betreft niet alleen het afleveren van goede theologen of het doen van theologisch onderzoek, maar ligt ook in haar aanwezigheid in de academische wereld.
Anno 2017 wordt het theologische geluid in debatten in kranten, televisieprogramma’s en collegezalen vaak niet of nauwelijks gehoord. Als gereformeerde theologen iets te melden hebben –en wie zou dat ontkennen?– nodigen we hen van harte uit om van zich te laten horen. Niet van een afstandje, maar midden in de academische omgeving. Als theologen zich immers niet binnen gehoorafstand van andere wetenschappers bevinden, is het onterecht om te klagen dat ze niet gehoord worden.
Verrijkend
Vestiging in Utrecht is ook voor christelijke studenten van belang. Aan een brede universiteit of hogeschool klinkt een veelheid aan stemmen. Ieder spreekt vanuit zijn of haar eigen discipline en/of overtuiging. Het is en blijft voor christelijke studenten een uitdaging om te midden van al die geluiden een eigen geluid te ontwikkelen en te laten horen. Hoe waardevol is het dan om persoonlijk contact te hebben met theologiestudenten, bijvoorbeeld binnen je eigen studentenvereniging.
Onze overtuiging is bovendien dat het belang wederzijds is. Zoals het voor een rechtenstudent goed is om zich te verrijken met de visie van een natuurkundige en een medicus wordt behoed voor eenzijdigheden door een student sociologie, zo is het voor theologiestudenten onmisbaar om al tijdens hun studie contact te hebben met studenten van andere richtingen. Of je als theologie student nu predikant, godsdienstdocent of jeugdwerker wordt, je gaat werken met mensen die geen theologie hebben gestudeerd, er niet fulltime mee bezig zijn en vaak zelfs nauwelijks bekend zijn met het christelijk geloof. De diversiteit die wij tegenkomen onder onze medestudenten is daarom ook voor theologen verrijkend.
Minor
Nog een voordeel: veel (christe lijke) studenten in Utrecht zijn zeer geïnteresseerd in een minor theologie. Vestiging in Utrecht verlaagt de drempel daartoe aanzienlijk. Theologiestudenten kunnen omgekeerd hun studie aanvullen met vakken die niet aan een theologische universiteit worden gegeven. Ook de toegang tot verschillende universiteits bibliotheken is voor een theologiestudent zinvol.
Het moge duidelijk zijn: wat ons betreft is de Gereformeerde Theologische Universiteit veel te waardevol om weg te stoppen op een plek waar alleen theologen haar vinden. Wij zien dan ook uit naar vestiging in de stad Utrecht. We wensen allen die betrokken zijn bij de besluit vorming veel wijsheid en zegen toe.
De auteur is preses van de studenten vereniging SSR-NU. Zij schrijft dit artikel namens de leden van de Utrechtse christelijke studentenverenigingen: SSR-NU, CSFR (Sola Scriptura), VGSU, CSV Ichthus Utrecht, GHBOV Ultrajectum en NSU.