Kerk & religie

Missionaire gemeente Stroom trekt aanvraag toelating GKV in

AMSTERDAM – De missionaire gemeente Stroom, een kerkplantingsproject van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), trekt zijn aanvraag voor verzelfstandiging in. Reden is dat de instituering van Stroom een splijtzwam binnen de GKV blijkt te vormen.

Kerkredactie
26 October 2012 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 23:56
Theater Kriterion in Amsterdam, waar Stroom samenkomt. Foto picasdre/Wikipedia
Theater Kriterion in Amsterdam, waar Stroom samenkomt. Foto picasdre/Wikipedia

De classis kwam gisteren bijeen om een beslissing te nemen over de toelating van Stroom als nieuwe gemeente binnen de GKV. „Er lagen twee voorstellen van de kerken over de wijze waarop Stroom aanvaard zou worden. Die waren er beide op gericht dat Stroom zou worden toegelaten tot het kerkverband, maar dat gesprekken zouden volgen over geschilpunten rond de doop en vrouwelijke ambtsdragers”, aldus preses ds. A. de Snoo vanmorgen. „We zijn als classis echter verrast door de verklaring van Stroom.”

Ds. De Snoo noemt de stap van de Oosterparkkerk, de moedergemeente van Stroom, „teleurstellend. Stroom trekt nu de stekker er uit, net nu we als classis een stap wilden zetten.” Volgens ds. De Snoo blijft de positie van Stroom door de intrekking van de aanvraag om geïnstitueerd te worden, onveranderd. „Stroom is een kerkplantingsproject dat nu als waarnemer deel uit maakt van de classis. Dat blijft zo.”

Gemeentestichter Martijn Horsman van Stroom, die tevens optreedt als woordvoerder van de Oosterparkkerkgemeente, zegt in een reactie vanmorgen dat Stroom door zijn aanvraag in te trekken, verdere onrust binnen de GKV wil voorkomen. „Het is voor ons een afweging van belangen geweest. De aanvraag tot instituering van Stroom heeft geleid tot discussie en verdere verscherping van de tegenstellingen binnen de GKV. Ook binnen de classis Amsterdam-Leiden tekent zich dat af. Je kunt het dan aan laten komen op een oordeel van de classis, maar de consequenties daarvan zijn mogelijk niet in het belang van de GKV en niet in het belang van Stroom.”

Volgens Horsman heeft de discussie over de toelating van Stroom via de media en via diverse websites van verontruste GKV-leden ook bij kerkgangers van Stroom sporen nagelaten. „Onze mensen vinden het niet prettig hoe er over Stroom geschreven is, vooral waar het zonder kennis van zaken is gebeurd.”

Als het aan de kerkenraad van de Oosterparkkerk ligt, komt er nu voor Stroom een status-aparte in het kerkverband. Eerder werd iets dergelijks ook geregeld voor De Aker, een meer evangelisch getinte gemeente in Amsterdam.

In afwijking van de landelijke regels van de GKV, kent Stroom de mogelijkheid dat vrouwen meebesturen in de gemeente. Daaraan zou geen einde komen na de eventuele instituering van de gemeente, liet gemeentestichter Martijn Horsman eerder dit jaar weten. Daarnaast laat Stroom ruimte voor de keuze van ouders om hun kinderen niet te laten dopen, maar hen de keus voor de doop op latere leeftijd te laten maken. Ook was Stroom bij het indienen van de aanvraag om toegelaten te worden tot de GKV, niet van plan het ondertekeningsformulier te onderschrijven waarmee ambtsdragers aangeven zich gebonden te weten aan de gereformeerde belijdenissen en besluiten van kerkelijke vergaderingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer