„Antidepressiva baten niet, schaden wel”
In Nederland slikken bijna een miljoen mensen antidepressiva terwijl ze dat beter niet kunnen doen. Ze hebben er geen baat bij, maar incasseren wel de bijwerkingen.
Dat zei epidemioloog en hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin dr. Dick Bijl zaterdag in een interview met Trouw.
Antidepressiva worden veel te makkelijk voorgeschreven, terwijl van veel pillen niet bekend is of ze ook echt werken, aldus Bijl. „De werkzaamheid is niet met gedegen onderzoek aangetoond.”
Volgen hem werden studies met gunstige effecten gepubliceerd, terwijl onderzoeken waarin geen effecten werden gemeten, verdwenen in een la. „Bovendien bleken fabrikanten geregeld te frauderen met onderzoeksdata en informatie over ernstige bijwerkingen achter te houden.”
Bijl schat op basis van Deens onderzoek dat 98 procent van de recepten niet had moeten worden uitgeschreven. Hij baseert zich daarvoor op het boek ”Dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning” van de Deense hoogleraar Peter Gøtsche, dat deze week verschijnt. Bijl schreef het voorwoord in dit boek. Dat antidepressiva meer kwaad dan goed doen, blijkt volgens Gøtsche uit analyses van tientallen klinische studies.
De helft van de deelnemers voelt zich beter dankzij de medicijnen. Maar in de controlegroepen knapte ook 40 procent van de deelnemers op van de placebo. Na correctie van de cijfers wordt het verschil nog een stuk kleiner. Uiteindelijk blijkt dat patiënten in hooguit 2 procent van de gevallen baat hebben bij antidepressiva.
Het gebruik van psychofarmaca, waaronder ook kalmerende middelen, angstremmers en antipsychotica vallen, neemt jaarlijks toe. Met 300 miljoen euro per jaar zijn ze goed voor maar liefst 10 procent van de totale kosten van medicijngebruik.