Haal de besjes maar uit de vriezer voor een lekker dessert
Als je in de zomer de vrieskist enthousiast vult met de overvloed van dat seizoen is het zaak om ervoor te zorgen dat die voorraden op een gegeven moment ook weer gaan slinken. Ga lekker koken uit de vriezer.
Als je niet al te georganiseerd bent, leidt dat soms wel tot verrassingen en improvisaties. Het plan was om een stoofgerecht met rundvlees te maken. Maar in de vrieskist waren de bijbehorende sudderlappen nergens te vinden. Wel bakjes met bouillon, tomatensaus en restjes appeltaart. En runderschenkel. Het kookplan werd dus gewijzigd in het maken van soep.
Maar dieper in de vriezervoorraad bleken zich ook nog zakken met bessen –rode en zwarte– op te houden. Fris en fruitig, ideaal materiaal voor een kerstdessert.
Van die bessen sap maken, is een fluitje van een cent: even opkoken en zeven. Een deel daarvan werd gebruikt voor gelatinepuddinkjes, met suiker, slagroom en citroen. Die lukten eigenlijk prima, maar toch leken ze in tweede instantie wat kaal voor een feestelijk maal.
Daarom een nieuwe poging, die qua voorbereidingen eigenlijk nog eenvoudiger is. In het Nederlands hebben we niet echt een naam voor dit fruitige zelfgemaakte toetje uit de diepvries. In het Frans heet zo’n dessert ”parfait”, in het Italiaans ”semifreddo” en Britten hebben het over ”frozen yogurt”. De variatiemogelijkheden zijn legio: met vers fruit, met vruchtensaus, met advocaat, het kan allemaal.
De grootste gemene deler is steeds dat er royale hoeveelheden vette zuivel worden verwerkt. Daardoor blijft het eindresultaat zacht. Tegelijkertijd is het knisperig door de ijskristallen en de stukjes koek.
Al met al een feestelijk en stressvrij dessert, waaraan niemand afziet dat het in vijf minuten in elkaar is gezet. Daarna moet alles natuurlijk nog een paar uur in de diepvries, maar daar heb je verder geen omkijken naar.
Bessenparfait
Ingrediënten (voor 5-6 personen)
200 g volle yoghurt
100 ml bessensap (zelfgemaakt of uit een fles)
70 g verkruimelde koekjes (kerstkransjes, lange vingers of amaretti)
20 g poedersuiker
250 ml slagroom
10 g suiker
Bereiding
Roer de yoghurt, het sap, de koekjes en de poedersuiker door elkaar. Klop de slagroom los met de suiker. Spatel beide massa’s voorzichtig door elkaar – er moet zo veel mogelijk lucht in blijven zitten. Proef of het parfaitbeslag zoet genoeg is. Zo niet, voeg dan nog wat poedersuiker toe.
Schep het mengsel in een afsluitbare diepvriesdoos of in diepvriesbestendige eenpersoonsschaaltjes of -glaasjes. Doe het deksel op de doos of dek de schaaltjes of glaasjes af met folie.
Zet de parfait minstens drie uur in de diepvries. Een dag kan ook. Haal de parfait 10 minuten voor het serveren uit de vriezer. Schep –als het yoghurtroomijs in een diepvriesdoos is ingevroren– er bolletjes van.