Consument
De tent staat als een huis

Kleine spinnetjes kunnen nog wel naar binnen. Misschien klimmen ze door de kiertjes van het horrengaas. Maar verder is het in een lodgetent heel rustig wat beestjes betreft.

Clasina van den Heuvel

28 September 2016 16:14Gewijzigd op 16 November 2020 23:52
beeld Jeroen van de Merwe
beeld Jeroen van de Merwe

Kamperen, hm. Hard bed, spinnen, torren. Kikkers? Sokken die nooit meer drogen als de zomer de regentijd blijkt te zijn...

Maar met die lodgetenten wordt het anders. Die hebben op camping De Verborgen Hoek (Harich, bij Oudemirdum, in Friesland) een houten vloer en houten wanden, een keukentje met koffiezetapparaat, en een boxspring met kraakhelder, fris knisperend beddengoed. Plus een douche en toilet. Het is een huisje. Voor koude dagen is er zelfs een kachel. Maar de muren zijn van een soort tentdoek, de raampjes van plastic en er zijn ‘luikjes’ met horrengaas erachter. Toch een tent. Met een veranda waar sokken kunnen drogen.

Het gras eromheen is frisgroen en weids. Net na het hoogseizoen was het deze zomer rustig op De Verborgen Hoek. Maar al bivakkeren er op de drukste dagen 500, 600 mensen op de camping, dan nog merk je dat niet, verzekert eigenaar Bert Stolker. Elke kampeerder heeft een ruime plek rond z’n tent, caravan, huisje of lodgetent.

Bert (56) en Nelleke (54) Stolker verkochten vijf jaar geleden hun binnenvaartschip en streken met hun gezin neer in Zuidwest-Friesland, in Gaasterland. Er is altijd genoeg te doen, op dit terrein van totaal 14 hectare, op de grens van agrarisch gebied en bos. Dochter Bertine (23) verzorgt de catering; aanstaande schoonzoon Sander (20) bouwt binnenkort een varkensverblijf waar de twee naamloze minivarkens naar hartenlust kunnen wroeten – zonder dat ze het grasveld rond de tenten omwoelen, zoals ze deden toen ze onlangs ontsnapten.

De familie Stolker heeft z’n eigen natuurgebied voor de deur. Een voorwaarde om de camping uit te breiden naar ruim honderd plaatsen, was dat er 7 hectare natuurgebied zou worden, vertelt Bert Stolker. Dus ligt er op een minuut afstand van die lodgetent met z’n luxe bed een stil gebied met bos, een korenveld, een grasland vol bloemen en drie vijvers of poelen.

Annelien (12) gaat mee op de wandeling langs de drie poelen. Net als haar vader is ze een gastvrije gids die honderduit vertelt. Honden mogen hier komen, maar wel aangelijnd. En ze mogen niks achterlaten. Ze kent een vrouw die dagelijks haar groepje honden uitlaat in het natuurgebied, en dan soms snel van de een naar de ander rent met poepzakjes. Annelien helpt haar, als ze erbij is.

Ze plukt een maïskolf en vertelt hoe je kunt zien wanneer maïs rijp is. De kolf die ze heeft geplukt brengt ze naar de dieren. Kippen, konijnen, geiten, damherten en lama’s hebben hier hun eigen huisjes: in de schuur en in houten bouwwerken.

Rond negen uur zitten de deelnemers van de Fietsvakantie Gaasterland aan het ontbijt. Bertine Stolker (23) organiseert fietsvakanties vanaf de camping. Ze zorgt dat de gasten op pad gaan met een lunchpakket, een zoete koek uit de streek, kortingsbonnen en informatieboekjes, en maakt het diner klaar.

Ondanks het werk dat hier, zeker in de zomer, nooit echt stopt, stralen de Stolkers iets uit waardoor het lijkt alsof ze alle tijd van de wereld hebben. En alsof het niet echt uitmaakt of je nu slaapt in een stenen huis, een tent, een caravan, een chalet of een lodgetent. Er is onderdak, er is eten, en Gaasterland is mooi.

deverborgenhoek.nl; fietsvakantiegaasterland.nl; familylodges.nl

friesland.nl

----

Glamping

Trapje op naar de zolder

Glamping –oftewel ”glamourous camping”, luxueus kamperen– kun je sinds de vorige zomer een trend noemen, aldus Suzan Brieffies van glamping.nl. Volgens Brieffies heeft glamping z’n wortels in de safari’s en ontdekkingsreizen in de 19e eeuw, waarbij reizigers zich luxe canvastenten konden veroorloven. Een van de huidige accommodaties die er voor Brieffies „echt uitspringt” is de Airlodge (foto). „Die bestaat uit twee verdiepingen en is leuk ingericht. De kinderen slapen in een bedstee en de ouders op de tweede verdieping, met uitzicht op de sterrenhemel.”

Hut in de vorm van ’n kerk

Midden in Ierland, in Portumna, ligt Pod Umna Village, een glamping met warme, geïsoleerde hutjes en feestelijke tenten. De tenten staan op houten vlonders en zijn gevuld met een enorm bed. Daarnaast liggen er kleinere matrassen voor kinderen. De hutten (”pods”) zijn ontworpen naar het model van een vroegchristelijke kerk, de Gallus Oratory in het Ierse graafschap Kerry.

podumnavillage.ie/

Houtvuur en olielampen

Het BoerenBed biedt luxe kampeerplekken bij agrarische bedrijven. Bij de HeerenBoer Tent staat een ”hot tub” (warm bad) voor de deur. Er zijn houten huisjes, en tienpersoonstenten inclusief alle keukengerei. Voor de verlichting worden olielampen en kaarsen gebruikt; het fornuis wordt met hout gestookt. BoerenBedden zijn te vinden in Nederland, België, Engeland, Frankrijk, Duitsland, de VS en in Zuid-Afrika.

boerenbed.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer