De Westerkerk van de gereformeerde gemeente (gg) te Utrecht is onder voorwaarde verkocht. Vastgoedontwikkelaar Lean Property en kunstenaarscollectief Vaste Schroeven willen in de kerk een hotel voor jongere mensen realiseren, met een restaurant en een ontmoetingsruimte.
Dinsdag presenteerden de initiatiefnemers hun plannen tijdens een commissievergadering bij de gemeente Utrecht.
De verkoop is definitief onder voorwaarde dat de projectontwikkelaar van de gemeente Utrecht een onherroepelijke omgevingsvergunning voor het plan kan krijgen. De gemeente Utrecht heeft in eerste instantie positief gereageerd op de plannen. De gemeente hecht er waarde aan dat het karakter van de kerk min of meer bewaard blijft. De nieuwe bestemming ”hotel” vraagt wel om een enige aanpassing van het bestemmingsplan.
De kerkenraad van de gg Utrecht is blij met de verkoop van de kerk die sinds november te koop stond, zegt D. van der Staaij desgevraagd. Hij is voorzitter van de commissie locatie kerk van de kerkelijke gemeente. De ledenvergadering stemde 4 juli in met de verkoop.
Wanneer de gg de kerk definitief verlaat, is nog niet duidelijk. Dat hangt er vanaf hoe lang de procedures duren. „En is 1 mei een en ander nog niet rond, dan zijn beide partijen –de projectontwikkelaar en wij– vrij om opnieuw onze positie te bepalen.”
Mocht de overdracht volgend jaar rondkomen dan zal de gg van Utrecht naar een tijdelijk onderkomen moeten uitwijken. De commissie locatie kerk is zich daar al op aan het oriënteren. De gemeente wil een nieuwe kerk met 350 zitplaatsen bouwen in Leidsche Rijn. Daarvoor moeten nog verschillende stappen worden gezet.
De generale synode van de Gereformeerde Gemeenten die dit najaar –en mogelijk begin volgend jaar– wordt gehouden, kan deze keer nog samenkomen in de Westerkerk, aldus Van der Staaij.
Voor het orgel van G. H. Quellhorst uit 1813 moet de kerkenraad nog een koper vinden. Het orgel is een rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ziet het liefst dat het orgel een plek krijgt in een bestaande kerk, aldus Van der Staaij.
De gg Utrecht –vlakbij station Utrecht Centraal gelegen– kampt met oplopende kosten voor energie en onderhoud en een verslechterende bereikbaarheid voor de kerkgangers. Het kerkgebouw heeft duizend zitplaatsen.