Kerk & religie

Regiegroep: plan voor GTU haalbaar en realistisch

UTRECHT. De komst van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) is „haalbaar en realistisch.” De beoogde partners zien Utrecht als een „gunstige vestigingsplaats.”

Redactie kerk
24 March 2016 16:44Gewijzigd op 16 November 2020 02:24
Utrecht is in beeld als vestigingsplaats van de GTU. beeld ANP
Utrecht is in beeld als vestigingsplaats van de GTU. beeld ANP

Dat maakte de regiegroep die de plannen voor de nieuwe universiteit uitwerkt, donderdag bekend. In die groep zitten vertegenwoordigers van de Theologische Universiteit Kampen (TUK) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) van de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP), en van de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland.

De regiegroep presenteerde donderdagmiddag achter gesloten deuren de hoofdlijnen van het ontwerp van de Gereformeerde Theologische Universiteit aan de betrokken besturen, toezichthouders en curatoren, hoogleraren en leden van de universiteitsraden. De groep stelde onder meer dat er sinds vorig voorjaar onder leiding van de onafhankelijke kwartiermaker prof. dr. ir. G. van Dijk van Nyen­rode Business Universiteit „belangrijke stappen” zijn gezet. „Bovenal is duidelijk geworden dat de GTU een haalbaar, realistisch initiatief is.”

De GTU moet een „thuishaven” bieden voor de beoefening van gereformeerde theologie in deze tijd, aldus de regiegroep. De universiteit wil daarbij in het spoor gaan van de klassiek-gereformeerde theologische traditie. Speerpunten zijn de theologie van de Reformatie, de Nadere Reformatie en het neocalvinisme.

Het is de bedoeling dat de Gere­formeerde Theologische Universiteit door „vier partijen van onderscheiden kerkverbanden” wordt gedragen. De regiegroep verwacht dat deze samenwerking leidt tot een „vruchtbare ont­moetingsplaats voor de gehele gereformeerde gezindte.”

De Gereformeerde Bond stelde als voorwaarde voor deelname dat de GTU samenwerking zoekt met de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam en Groningen, steden waar bijzonder hoogleraren namens de GB werken. De Bond heeft eerder toegezegd „een representatief aantal docenten uit de GB” te willen leveren voor het onderwijs aan de GTU.

De regiegroep liet gisteren weten dat er „constructief overleg” met de Protestantse Theologische Universiteit is geweest, de universiteit „waar de eerste loyaliteit van de Gereformeerde Bond ligt.” Beide instellingen kunnen elkaar „dienen met hun kwaliteiten en expertise.”

Een „substantiële bijdrage” van de Gereformeerde Bond en/of het Hersteld Hervormd Seminarie in Amsterdam aan de Gereformeerde Theologische Universiteit was voor de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) vorig jaar een voorwaarde om met de komst van de GTU in te stemmen.

Ook aan een tweede voorwaarde van de CGK-synode lijkt nu voldaan. De beoogde deelnemers aan de GTU zijn akkoord met de zogeheten preambule, een document dat de identiteit van de instelling verwoordt. Hierin worden ook de „coördinaten voor een gereformeerde Schriftbeschouwing” nader omschreven. „De regiegroep spreekt zijn dankbaarheid uit dat de deelnemers op dezelfde basis staan en van daaruit de plannen voor een GTU hebben kunnen vormgeven.”

Een gezamenlijke bachelor­opleiding theologie vormt volgens de regiegroep „het hart” van de samenwerking in de GTU. Deze bachelor en alle andere activiteiten van de huidige instellingen zullen op één locatie worden gehuisvest.

In aansluiting op de bachelor komen er verschillende varianten van een eenjarige master theologie. De universiteit ontwikkelt plannen voor een deeltijdopleiding theologie, een master geestelijk verzorger en een gezamenlijke researchmaster. De GTU wil ook publiekscolleges en cursussen gaan aanbieden. De predikantsmasters van de TUA en de TUK blijven in eigen beheer naast elkaar bestaan, waarbij de NGP zich zal aansluiten.

De regiegroep spreekt van een „vernieuwend, eigentijds klassiek-gereformeerd” studieprogramma, waarin „kennisverwerving persoonlijke geestelijke vorming en onderlinge ontmoeting” centraal staan. De TUA en TUK werken al een aantal jaren samen in het wetenschappelijk onderzoek.

Volgens de plannen is een centraal gelegen „unilocatie” een belangrijke voorwaarde voor een nieuw gezamenlijk begin. Dat zou betekenen dat Kampen en Apeldoorn hun universiteiten verliezen. De regiegroep noemt Utrecht een „gunstige” vestigingsplaats. „Voor studenten is een academisch klimaat en inbedding in een breed christelijk studentennetwerk van groot belang.”


Zie ook:

Synode GKV vergadert over universiteit (Reformatorisch Dagblad, 9 februari 2016)

GTU: Werk in uitvoering (Reformatorisch Dagblad, 19 december 2015)

Statuten voor GTU en curriculum bachelor in de maak (Reformatorisch Dagblad, 20 november 2015)

TUK en TUA op coöperatieve toer (Reformatorisch Dagblad, 4 september 2015)

Geref. Bond niet zonder PThU in zee met GTU (Reformatorisch Dagblad, 13 juli 2015)

Synode GKV sluit af met kritische noot (Reformatorisch Dagblad, 13 juni 2015)

Utrecht in beeld als locatie TUK (Reformatorisch Dagblad, 24 mei 2014)

Gesprekken TUK en TUA starten (Reformatorisch Dagblad, 7 december 2013)

TUA bouwt aan toekomst (Reformatorisch Dagblad, 2 november 2013)

CGK-synode streeft naar nieuwe orthodoxe universiteit (Reformatorisch Dagblad, 31 oktober 2013)

Positieve reacties op idee voor orthodox-protestantse universiteit (Reformatorisch Dagblad, 31 oktober 2013)

„Samenwerken theologieopleiding noodzaak” (Reformatorisch Dagblad, 7 december 2012)

TUK houdt toekomstige opties open (Reformatorisch Dagblad, 9 juni 2012)

Theologisch landschap van Nederland verandert opnieuw (Reformatorisch Dagblad, 23 mei 2012)

Synode CGK bezorgd over toekomst van TUA (Reformatorisch Dagblad, 29 september 2010)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer