Kerk & religie

Prof. Selderhuis: Erkenning TUA door overheid staat niet op het spel

De Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) behoudt haar accreditatie als de samenwerking met de Theologische Universiteit Kampen in de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) niet doorgaat.

10 February 2017 11:28Gewijzigd op 17 November 2020 00:41
Prof. dr. H. J. Selderhuis. beeld RD, Anton Dommerholt
Prof. dr. H. J. Selderhuis. beeld RD, Anton Dommerholt

Dat stelt TUA-rector prof. dr. H. J. Selderhuis in reactie op een opiniebijdrage van dr. Henk de Vries, dinsdag in het Reformatorisch Dagblad. De onderzoeker aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam betoogde onder meer dat de TUA waarschijnlijk niet als universiteit kan voortbestaan als de „fusie” met de universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Kampen spaak loopt.

Accreditatie heeft echter niets met de omvang van een universiteit te maken, aldus prof. Selderhuis. „Erkenning hangt af van de kwaliteit van de instelling en de normen die de overheid stelt. Daar beantwoordt Apeldoorn ruimschoots aan. We krijgen uitstekende beoordelingen, ook van studenten. Dat we onze accreditatie verliezen als de GTU niet doorgaat, is bangmakerij en echt onzin. In de GTU kunnen we de kwaliteit van onderzoek en onderwijs wellicht nog vergroten, maar dat is een ander punt.”

De komst van de GTU is volgens prof. Selderhuis financieel niet noodzakelijk, zoals dr. De Vries betoogt. „De kosten van de universiteit zijn in de loop der jaren wel hoger geworden. Het aantal docenten is min of meer gelijk gebleven, maar om aan de kwaliteitseisen van de overheid te voldoen, zijn daar omheen meer mensen nodig. We schrijven echter zwarte cijfers. Financieel is het niet meer beslist noodzakelijk om in de GTU te gaan samenwerken.”

Het in stand houden van de TUA hoeft de Christelijke Gereformeerde Kerken niet steeds meer geld te kosten. „Daarmee wil ik niet zeggen dat de oprichting van de GTU geen goede zaak zal zijn. Ik denk wel dat er extra mogelijkheden zijn om externe financiële bronnen aan te boren. We zouden bijvoorbeeld meer kunnen doen aan fondsenwerving bij particulieren. Of ons gebouw in Apeldoorn gedeeltelijk of tijdelijk verhuren, omdat dit niet het hele jaar door wordt gebruikt. Er is genoeg geld in wereld, maar je moet de juiste mensen voor je product zien te vinden.”

De GTU heeft de ambitie om meer te gaan doen dan alleen theologie, stelt dr. De Vries.

„Ik weet niet waar hij die kennis vandaan heeft. Bij Apeldoorn zijn geen plannen bekend.”

Blijft Apeldoorn zelfstandig, dan kan er volgens De Vries nog een poging worden gedaan om een hbo-status te verwerven.

„Hbo en universiteit zijn twee heel verschillende dingen. We doen al geen poging om ons als universiteit te handhaven, laat staan dat we denken aan een hbo-status. Dit is volstrekt niet aan de orde.”

Is een niet door de overheid erkende en betaalde predikantenopleiding een optie?

„Je kunt nooit uitsluiten dat de overheid zich een keer zal terugtrekken en dat je alles zelf moet gaan betalen. Maar we moeten kijken naar de huidige situatie en niet iets opgeven uit angst voor wat er in de toekomst misschien kan gaan gebeuren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer