Prof. Harinck laat HDC met pijn in het hart achter
Prof. dr. George Harinck gaat per 1 januari aan de Theologische Universiteit Kampen (TUK) een nieuw internationaal onderzoekscentrum voor het neocalvinisme leiden. Hij vertrekt met pijn in het hart bij het Historisch Documentatiecentrum (HDC) aan de VU.
Prof. Harinck (59) werkte 32 jaar bij het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden), sinds 2003 als directeur. Nu laat de historicus het HDC –in 1971 opgericht– achter. Of en hoe het centrum verdergaat, is onduidelijk, aldus prof. Harinck vrijdagmorgen.
Vanwaar deze overstap?
„Ik behartig al jaren de belangen van het onderzoek naar het Nederlands protestantisme, met name het neocalvinisme. Het HDC was een prachtig instituut. De laatste jaren lijkt er echter aan de VU minder ruimte te zijn voor zo’n centrum. Tegelijk wil de TUK het neocalvinisme juist centraal stellen. Ik vind het leuk om nog tien jaar iets positiefs te doen.”
Bestond het HDC eigenlijk nog wel?
„Dat is een ingewikkeld verhaal. Wat is het HDC? Een collectie, kilometers archief. Daaromheen organiseerden we congressen, waren onderzoekers actief en wierven we geld. In 2015 werd de collectie echter losgeknipt van het HDC. Het hart werd eruitgehaald. Archivaris Hans Seijlhouwer ging naar de bibliotheek. Het wetenschappelijk personeel werd ondergebracht bij de faculteit geesteswetenschappen. Drs. Wim Berkelaar en ik waren de laatste drie jaar de enige twee vaste krachten van het HDC, allebei voor de helft. Daarnaast is dr. Bart Wallet als tijdelijk medewerker actief voor het HDC. Vóór 2015 werkten we met acht tot tien man. We hebben de façade opgehouden dat het goed liep. Maar dit is geen goede situatie. De financiering liep tot 2018. Bij de nieuwe aanvraag hebben we gezegd dat er twee mogelijkheden zijn: óf terug naar de situatie vóór 2015, óf meer personeel in de huidige vorm. Die voorwaarden zijn niet gehonoreerd.”
Wat gebeurt er met de archieven?
„Die zou ik het liefst meenemen, maar dat kan niet. Ze blijven gewoon in de VU-bibliotheek. Er wordt alleen niets mee gedaan. Archieven verwerven is een zaak van lange adem, waarbij je vertrouwen opbouwt. Vorig jaar kregen we nog het archief van dr. J. van der Graaf. Ook dat van prof. Kuitert was al gekomen. Maar rond archieven moet je reuring creëren. Dat is de kracht van een documentatiecentrum. Kijk naar het Katholiek Documentatie Centrum van de Radboud Universiteit Nijmegen. Een kroonjuweel. Doe je echter alleen aan passief beheer, dan zakt het in. Ik vind het heel erg dat het HDC een stille dood sterft. Het was een prachtig instituut. Het is kapotgemaakt.”
En nu een nieuwe start in Kampen.
„Ik heb er veel zin in. Wel met een dubbel gevoel. Maar het is prachtig dat ik deze kans krijg. In Amsterdam ervoer ik weerstand, in Kampen een steun in de rug. Ook de Kamper hoogleraren Ad de Bruijne en Roel Kuiper, docent Dirk van Keulen en onze aio’s worden aan het instituut verbonden. Dan krijgt het massa. Dat heb je nodig. Je moet de krachten bundelen. Dan kun je op volle kracht werken.”
Lees ook:
Neocalvinisme vraagt om een brede bestudering – aan de VU dus (rd.nl, 08-12-2017)