Plan: Universiteiten Kampen en Apeldoorn samen in GTU
De theologische universiteiten in Apeldoorn en Kampen willen samen de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) gaan vormen. De nieuwe instelling moet in Utrecht komen.
Als de verschillende partners groen licht geven, kan de nieuwe universiteit in september 2018 van start gaan. Dat stelt een regiegroep van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), de Theologische Universiteit Kampen (TUK), de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP) en twee op persoonlijke titel betrokken leden van de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in een vandaag gepresenteerd rapport.
De GTU moet volgens de betrokken partijen „een thuishaven zijn voor gereformeerde theologie in Nederland en een herkenbaar adres voor kerk en samenleving.” De instelling gaat onder meer predikanten opleiden voor de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Studenten volgen eerst gezamenlijk de bacheloropleiding theologie en kunnen daarna kiezen voor een van de aan de GTU gevestigde predikantenopleidingen van de betrokken kerken.
In de fase waarin de nieuwe instelling wordt gevormd, zijn alle huidige personeelsleden nodig. Over vijf jaar zijn er naar verwachting acht voltijdsbanen minder nodig: twee bij het wetenschappelijk personeel en maximaal zes bij de ondersteunende diensten.
De vorming van de GTU moet ervoor zorgen dat er meer dan nu aan de TUK en de TUA, ruimte ontstaat voor wetenschappelijk onderzoek. De bestaande instellingen hebben door hun geringe omvang moeite om te voldoen aan de toegenomen overheidseisen op het gebied van onderzoek.
De regiegroep kiest er op aanwijzing van het ministerie van Onderwijs voor om de GTU onder te brengen in een vereniging. Daarin zijn de deelnemende kerken vertegenwoordigd. Ook wordt op die manier voldaan aan de eisen voor bekostiging door het Rijk.
De identiteit van de GTU is uitgewerkt in een door de CGK-synode gewenste preambule bij de statuten. Daarin worden „de coördinaten omschreven voor een gereformeerde schriftbeschouwing” die aan de instelling leidend is.
Deelname van de Gereformeerde Bond was een van de eisen van de CGK bij de vorming van de GTU. Deze zomer werd duidelijk dat de Protestantse Theologische Universiteit (PtHU), evenals de GB verbonden aan de Protestantse Kerk in Nederland, de betrokkenheid van de Bond bij de GTU kritisch volgt. In het rapport wordt daarom benadrukt dat de „eerste loyaliteit” van de GB bij de PtHU ligt.
De door de Gereformeerde Bond gestelde voorwaarde dat GTU en PtHU samenwerken, blijkt „vooralsnog” niet haalbaar, zo concludeert de regiegroep. „Dit beperkt de mogelijkheden van de Gereformeerde Bond om ook institutioneel betrokken te zijn.”
Vanuit de Bond is er volgens de regiegroep „participatie op bestuurlijk niveau op persoonlijke titel.” De GTU wil de bekostiging van twee voltijdsbanen voor wetenschappelijk personeel van hervormd-gereformeerde huize voor haar rekening nemen. Ook zal er in onderzoek en publicaties worden samengewerkt.
Lees ook in Digibron
GTU: geen machtsstrijd maar strijd voor goed theologisch onderwijs (RD.nl, 9 juli 2016)
Waarom het lang duurt voordat de GTU er komt (RD.nl, 8 juli 2016)
PThU positief over vorming GTU (RD.nl, 8 juli 2016)
PThU „blij” met komst Gereformeerde Theologische Universiteit (RD.nl, 1 juli 2016)
Vorming Gereformeerde Theologische Universiteit gaat beslissende fase in (RD.nl, 1 juli 2016)
GTU kent een aanloop van tien jaar (RD.nl, 24 maart 2016)
Regiegroep: plan voor GTU haalbaar en realistisch (RD.nl, 24 maart 2016)
TUK en TUA op coöperatieve toer (Reformatorisch Dagblad, 4 september 2015)
Minder nieuwe voltijdsstudenten TUA (Reformatorisch Dagblad, 1 september 2015)
Geref. Bond niet zonder PThU in zee met GTU (Reformatorisch Dagblad, 13 juli 2015)
Theologie voor de toekomst (Reformatorisch Dagblad, 2 april 2015)
Groen licht voor theologische universiteit (Reformatorisch Dagblad, 27 maart 2015)