Onduidelijkheid over kansen voor kerken in Cuba
APELDOORN. Ze zijn allebei nog wat afwachtend, maar dat er iets gaat veranderen in Cuba sinds het land de diplomatieke banden met Amerika weer aanhaalt, dat is wel duidelijk. J. Haeser, Cubacoördinator van de Spaanse Evangelische Zending, ziet de toekomst voor de kerk in het land „met vrees” tegemoet. Klaas Muurling, woordvoerder van Open Doors, ziet kansen.
De kans dat het aanhalen van de banden met Amerika positieve gevolgen heeft voor de verbreiding van de gereformeerde leer in Cuba acht Haeser vrijwel uitgesloten. „Amerika heeft geld, en geld is macht. Dat betekent dat de charismatische pinksterkerken, die in Cuba al een flinke voet aan de grond hebben, nog groter worden. In de laatste jaren hebben wij als Spaanse Evangelische Zending geprobeerd de gereformeerde leer zo breed mogelijk uit te dragen. Ik hoop dat de Amerikanen dit niet overschaduwen.”
Als Amerika het handelsembargo opheft en Amerikanen met hun eigen valuta kunnen betalen in Cuba, kunnen de kerken een enorme boost krijgen volgens Haeser. „Donaties aan kerken door Amerikanen vallen tot nog toe ook onder dit embargo”, legt hij uit.
Drukpers
Zijn er geen positieve ontwikkelingen te signaleren? Haeser: „Wel in algemene zin. Het is belangrijk dat bij de Cubanen de schellen van de ogen vallen en dat ze zien dat Amerika niet van alle problemen de oorzaak is, zoals de regering zegt.”
Haeser noemt het bijzonder dat op dit moment een drukpers onderweg is naar Cuba, die gefinancierd is met de gelden van de actie van Draagt Elkanders Lasten (DEL) in 2011. „Met deze pers kunnen we als eerste buitenlandse organisatie Bijbelse lectuur verspreiden in Cuba. Dat dat mogelijk is, is duidelijk een gevolg van de versoepeling van het overheidsbeleid.”
Klaas Muurling, woordvoerder van Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, is „heel benieuwd” naar de ontwikkelingen in de eilandstaat. „Ook al staat Cuba al een aantal jaar niet meer op de Ranglijst Christenvervolging, die wij jaarlijks uitbrengen, dit betekent niet dat er geen vervolging meer is. De situatie in vijftig andere landen is echter dreigender. De Cubanen hebben de laatste jaren meer vrijheid.”
Twee keer bezocht Muurling Cuba. Hij ging er naar diverse kerken, waaronder een baptistengemeente en verschillende vrije evangelische groepen. „Ik heb daar gezien hoe vrijmoedig de Cubanen voor hun geloof uitkwamen. In een zaaltje onder in een gebouw, met de ramen open, speelden vijf mannen trompet. Heel levendig, het zijn natuurlijk echte latino’s.”
Muurling vergelijkt de situatie in Cuba met de val van het IJzeren Gordijn in 1989. „Het opengaan van de grenzen bracht een hoop goeds, ladingen Bijbels konden ingevoerd worden. Maar tegelijk had deze vrijheid een andere kant. Denk aan de verspreiding van pornografische lectuur en dergelijke.”
Paus
Paus Franciscus schijnt een belangrijke rol gespeeld te hebben in de toenadering tussen Amerika en Cuba, schreven diverse media gisteren. Zijn voorganger, Benedictus XVI, bracht in 2012 een bezoek aan het land. Dit bezoek zorgde volgens Muurling voor een belangrijke doorbraak voor het christendom.
Of president Obama ook zo’n effect op de Cubanen zal hebben, weet Muurling niet. „Ik geloof wel dat de nieuwe situatie meer kansen biedt voor het christendom op het eiland. Denk bijvoorbeeld aan de drukpers van de Spaanse Evangelische Zending. Mooi om te zien hoe de Cubanen zo langzamerhand uit hun isolement komen. Isolatie is voor niemand goed.”