Ledental Gereformeerde Gemeenten licht gestegen
WOERDEN – Het aantal (doop)leden van de Gereformeerde Gemeenten (GG) is in 2011 gegroeid met 413 tot 105.784. Dat blijkt uit het Kerkelijk Jaarboek 2012, dat vrijdag verscheen. In het verslagjaar onttrokken 138 leden en 225 doopleden zich zonder zich bij een andere kerk aan te sluiten.
De groei werd veroorzaakt door het aantal gedoopte kinderen (2204) en door toetredingen vanuit andere kerken (745). De toetredingen kwamen grotendeels uit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (229), de Oud Gereformeerde Gemeenten (164), de Hersteld Hervormde Kerk (106), de Christelijke Gereformeerde Kerken (102) en de Protestantse Kerk in Nederland (99).
Van degenen die zich aan de Gereformeerde Gemeenten onttrokken (1983), gingen er 725 naar de Protestantse Kerk, 496 naar de Hersteld Hervormde Kerk, 143 naar de Christelijke Gereformeerde Kerken, 53 naar de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en 52 naar de Oud Gereformeerde Gemeenten.
De gereformeerde gemeente te Sliedrecht werd vorig jaar geïnstitueerd, terwijl Andijk werd samengevoegd met de gemeente van Enkhuizen. Daardoor bleef het aantal gemeenten gelijk, 157. Het aantal predikanten daalde met 3 tot 55. Het jaarboek laat zien dat op dit moment twaalf gemeenten met meer dan duizend leden vacant zijn. De grootste vacante gemeenten zijn nu ’s-Gravenpolder (1920), Opheusden (1841), Kampen (1591) en Tholen (1540).
In het jaaroverzicht spreekt ds. P. Mulder (lid van het deputaatschap vertegenwoordiging en voorlichting) over een aantal ontwikkelingen zijn bezorgdheid uit. Discussies in de breedte van de gereformeerde gezindte raken meer en meer de wezenlijke belijdenisartikelen, schrijft hij. „Zo komen andere opvattingen over de vrouw in het ambt of over de homoseksuele praktijk dichtbij.”
De predikant te Krimpen aan den IJssel onderstreept het belang van het historisch geloof. „Wie schamper doet over het historisch geloof loopt groot gevaar Gods weerhoudende genade, die hierin tot uitdrukking komt, te verachten.” Historisch geloof alleen is echter niet genoeg tot zaligheid. „Het historisch geloof is goed en nodig. Het zaligmakend geloof is absoluut onmisbaar.”
Ds. Mulder vraag ook aandacht voor de doorgaande kerkverlating. „Dit proces is werkelijkheid bij gezinnen onder ons. Tot groot verdriet van ouders en andere familieleden, tot schrik van gemeente en kerkenraad. Verval en afval zijn werkelijkheden die in Gods Woord voorzegd zijn. Pijnlijk is de werkelijkheid van nabij mee te maken. De Heere verlene gebed, ook voor weggedwaalde zonen en dochteren. Hij kan immers terugkeer bewerken.”