Kuyperprijs na ophef rond Tim Keller weg uit Princeton
Het recente besluit van Princeton Theology Seminary in de VS om de Kuyperprijs toch niet uit te reiken aan theoloog Tim Keller, kan niet zonder gevolgen blijven, aldus prof. dr. G. Harinck. Volgens de historicus is het zo goed als zeker dat de prijs niet langer in Princeton wordt uitgereikt.
Dr. Harinck is een van de vijftien wetenschappers die maandag in een verklaring bezwaar uitten tegen het besluit van Princeton. Het seminarium trok de prijs in nadat het deel van de achterban dat zich sterk maakt voor vrouwen- en homorechten protesteerde. Keller, grondlegger van de Redeemer Presbyterian Church in Manhattan, is tegen de vrouw in het ambt en het homohuwelijk.
„Hoewel onze standpunten over deze thema’s verschillen, geloven we dat onenigheid over een theologische kwestie geen reden mag zijn om iemand een prijs te onthouden”, stellen de ondertekenaars van de verklaring, onder wie ook de Nederlandse theologen prof. dr. C. van der Kooi en prof. dr. Stefan Paas en eerdere prijswinnaars zoals Alvin Plantinga en Nicholas Wolterstorff. Zij benadrukken dat het toekennen van een prijs niet per definitie instemming met iemands standpunten betekent. Verder vinden ze dat het seminarium met deze weigering een verkeerd signaal afgeeft, alsof alleen mensen die „progressieve standpunten over het ambt en de seksuele moraal” hebben er in de wetenschap toe doen.
De beslissing van Princeton kan niet zonder gevolgen blijven, aldus dr. Harinck. „We zitten niet aan Princeton vast voor deze prijs. De komende maanden zal de adviescommissie waar ik deel van uitmaak samen met de Kuyperconferentie zoeken naar een andere locatie. Tot dusver waren we in Princeton wel een vreemde eend in de bijt, maar konden we lauweren wie we wilden.”
Volgen de historicus is het zo goed als zeker dat de prijs niet langer in Princeton wordt uitgereikt. „Kandidaten zullen allemaal langs de meetlat gelegd worden zoals die nu gebruikt is. Daarmee is het praktisch onmogelijk om de prijs hier nog langer uit te reiken.”
Ook de sponsor van de prijs, de 88-jarige Rimmer de Vries, heeft zich uitgesproken in de zaak. Hij stelde vanmorgen in het ND dat er in Afrika en Latijns-Amerika goede alternatieven zijn voor Princeton. Dr. Harinck: „Een sponsor heeft in Amerika de bevoegdheid om een prijs ergens weg te halen.”