Kerk & religie
Gesprek ex-vrijgemaakten vlot nog niet

EDE. Een gespreksinstructie die een „oordeel” zou bevatten, vormt een hinderpaal in gesprekken tussen DGK en GKN, twee kerken die afgesplitst zijn van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV).

Redactie kerk
14 March 2016 11:22Gewijzigd op 16 November 2020 02:08
Ds. J. R. Visser tijdens de landelijke dag van bezwaarde vrijgemaakten, in februari 2016 in Bunschoten-Spakenburg. beeld RD
Ds. J. R. Visser tijdens de landelijke dag van bezwaarde vrijgemaakten, in februari 2016 in Bunschoten-Spakenburg. beeld RD

Dat bleek zaterdag bij de landelijke vergadering van de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN), een van de GKV-afsplitsingen.

De vergadering in Ede boog zich over een verslag van een gesprek tussen afgevaardigden van de GKN en deputaten van De Gereformeerde Kerken (hersteld) (DGK).

Volgens de voorzitter van de vergadering, ds. J. R. Visser (Zwolle), stuitte de instructie waarmee de DGK-afgevaardigden naar het gesprek kwamen op bezwaren bij de GKN. „Daarin stond onder meer dat er gesproken moest worden over schismatiek bij de GKN en over dwaalleer bij Kohlbrugge en bij prof. Douma. Wij vonden dat daarin een oordeel doorklonk. Dus heeft onze vergadering gesteld: Neem deze verhindering om verder te kunnen spreken weg.”

Volgens ds. Visser zijn de GKN aanvankelijk „met blijdschap” ingegaan op het verzoek van DGK om in gesprek te gaan, totdat uit de acta van de DGK-synode bleek welke instructies de DGK-afgevaardigden hadden meegekregen. De GKN zullen hun bezwaren in een brief aan DGK verduidelijken. Ds. Visser: „We blijven zoeken naar een open gesprek met DGK.”

De volgende landelijke vergadering van de GKN zal betiteld worden als synode, zo is zaterdag besloten. Deze komt twee keer per jaar bijeen. De zes GKN-gemeenten sturen elk drie vertegenwoordigers naar de vergadering.

De GKN besloten zaterdag dat „kleine verschillen” tussen de plaatselijke gemeenten op het punt van liturgische formulieren, het zingen van een aantal gezangen en het stemrecht voor vrouwen in de ledenvergadering, binnen de GKN mogelijk zijn.

Hoewel de GKN zo veel mogelijk handelen volgens de Dordtse Kerkorde (DKO), kunnen nog niet alle artikelen van de DKO gehandhaafd worden, aldus ds. Visser. Het gaat om de artikelen 18 (over hoogleraren), 28 (over correspondentie met de overheid) en 41, 45 en 46 (over meerdere vergaderingen).


Lees ook

Acta van de synode van De Gereformeerde Kerken, met op pag. 30 de instructie voor de gesprekken met de GKN.

Bezwaarde vrijgemaakten krijgen huiswerk mee rond fundament van de kerk (Reformatorisch Dagblad, 13 februari 2016)

GKN en DGK gaan gesprekken aan (Reformatorisch Dagblad, 28 september 2015)

DGK zoekt toenadering tot GKN (Reformatorisch Dagblad, 27 februari 2015)

Ds. J. R. Visser zag geen andere mogelijkheid dan GKV verlaten (Reformatorisch Dagblad, 17 december 2015)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer