GBS schenkt studenten Bijbel met kanttekeningen
LEERDAM. De Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) doet studenten van twee christelijke hogescholen, de Driestar en de Christelijke Hogeschool Ede, volgende maand een handzame editie van de Statenvertaling met kanttekeningen cadeau.
Een CHE-student zal op 12 mei als eerste een Bijbel in ontvangst nemen. Studenten die dat willen, kunnen vanaf dat moment een Bijbel meenemen. Intekenen, zoals bij de Driestar gebeurt, hoeft niet.
Of er veel belangstelling voor deze „verspreidingseditie” is, weet Jaap de Koning van de GBS nog niet. „Ik heb geen idee aan hoeveel exemplaren ik moet denken, maar een paar honderd Bijbels leg je er sowieso neer.”
Wat is het doel van deze actie?
De Koning: „Wij willen het gebruik van een getrouwe Bijbelvertaling met kanttekeningen in het onderwijs stimuleren en we hopen dan ook dat studenten deze vertaling zullen gaan lezen.”
Gebeurt dat nog niet voldoende?
„Zij zal zeker gebruikt worden, maar niet alleen deze vertaling.”
U ziet het liefst dat studenten alleen de GBS-editie met kanttekeningen lezen?
„Het liefst zien we dat studenten vooral de Statenvertaling met kanttekeningen gebruiken bij hun studie.”
Dat klinkt iets genuanceerder.
„Haha. Kijk, wij hopen dat studenten bezig zijn met de Bijbel en onze doelstelling is natuurlijk dat ze die lezen in de Statenvertaling en met de kanttekeningen erbij.”
Verreweg de meeste studenten hebben al een Bijbel.
„Een Bijbel hebben ze wellicht, ja. Wij zijn in 2004 de Statenvertaling met kanttekeningen gaan uitgeven. Juist deze versie vinden we van belang, omdat je hierin een goede uitleg bij de Bijbel vindt. Deze Bijbel is inmiddels bij velen bekend maar nog lang niet bij iedereen.”
Maar kan de GBS de Bijbels niet beter uitdelen aan mensen die er nog geen één hebben?
„We doen veel aan Bijbelverspreiding, in ons eigen land en daarbuiten. Op dit moment richten we ons op het onderwijs. Beide hogescholen reageerden overigens heel positief op het initiatief. Dat vinden wij belangrijk. Na deze acties zullen we zeker overwegen om nog andere hogescholen te benaderen.”
Deelt u een speciale editie uit aan de studenten?
„Het gaat om een verspreidingseditie in een handzaam formaat. Deze Bijbels hebben een goedkopere band, waardoor de verspreidingskosten lager zijn. De inhoud en het bindwerk zijn hetzelfde als in onze ‘gewone’ Bijbels.
Aan een stempel in de Bijbel kunnen mensen zien dat het om een speciale editie gaat. Dat is belangrijk omdat we de Bijbels gratis weggeven.”