Kerk & religie

Susanne Geske zou haar man niet meer levend terugzien

Als Tilmann Geske op 18 april 2007 afscheid neemt van zijn vrouw Susanne om naar zijn werk te gaan, vermoedt deze niet dat zij haar man niet meer levend zal terugzien. Vrijdag is het een jaar geleden dat de Duitse theoloog Tilmann Geske in het Oost-Turkse Malatya werd vermoord.

Kerkredactie
15 April 2008 08:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:44
MALATYA - Archieffoto van Tilmann Geske. Het is vrijdag een jaar geleden dat de Duitse theoloog in Turkije werd vermoord. Foto EPA
MALATYA - Archieffoto van Tilmann Geske. Het is vrijdag een jaar geleden dat de Duitse theoloog in Turkije werd vermoord. Foto EPA

En niet alleen Geske, ook zijn beide collega’s Necati Aydin en Ugur Yüksel komen die dag met geweld om het leven.De drie werken in een kleine christelijke boekhandel in Malatya. De taalwetenschapper Tilman wil juist verder gaan met zijn werk aan een nieuwe Turkse studiebijbel.

Op de bewuste dag in april stappen vijf jonge Turkse moslims binnen, die ogenschijnlijk belangstelling hebben voor het christelijk geloof. Niets blijkt echter minder waar. In plaats van daar (verder) naar te informeren, binden de moslims de drie christenen vast, folteren zij hen en steken zij meermalen met messen op hen in. Daarna snijden zij hen de keel door.

Geen wraak
Susanne Geske hoorde niet meteen wat er met haar man Tilmann en zijn beide medewerkers was gebeurd, zegt ze in het dinsdag verschenen boek van Jonathan Carswell en Joanna Wright ”Ich will keine Rache - Das Drama von Malatya” (Ik wil geen wraak - Het drama van Malatya) (uitg. Brunnen-Verlag, Giessen), waaruit het jongste nummer van het Duitse digitale magazine Prokompakt al citeert. Pas na uren van onzekerheid pakt ze een leidinggevende in het ziekenhuis -waar de drie zijn heengebracht- bij zijn jas.

„Zegt u mij, wat u weet!” beveelt ze. „Zegt u mij, of mijn man nog leeft of niet!” Ze kijkt hem recht in het gezicht. „Is hij dood?”

Het antwoord breekt haar hart. „Ja”, zegt de beambte. Susanne Geske moet haar dochter er vervolgens telefonisch van op de hoogte stellen dat haar vader vermoord is.

Een jaar later loopt de rechtszaak tegen de daders nog altijd. In het voorwoord van het boek beschrijft Geske hoe ze het ervaart als ze de vijf moordenaars van haar man in de rechtszaal ontmoet: „Ik zie hen als vijf gewone jonge mannen, die hun leven door deze daad verknoeid hebben. Vanaf het eerste moment heb ik besloten hen te vergeven.”

In het boek is ook de uitspraak opgenomen die Tilmanns echtgenote net na de moord in de media deed. „Wij zijn in dit land gekomen om een normaal leven te leven, precies zoals Turken als moslims naar Duitsland gaan”, zo zei ze destijds. „Ik heb mijn vriend voor het leven verloren en de kinderen hun vader. Maar ik weet dat Tilmann als martelaar in de Naam van Jezus Christus is gestorven. Zijn bloed heeft niet voor niets gevloeid. Dit is een nieuw begin voor Malatya en voor Turkije. Jezus heeft aan het kruis voor de mensen om Hem heen gebeden: „Vader, vergeef het hun, want zij weten niet, wat zij doen.” En ik zou hetzelfde willen doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer